Nőtt a zsarolóvírusok variánsainak száma és a rosszindulatú programokon alapuló támadások mértéke augusztusban – állapítja meg a Check Point felmérése.

Augusztus során az aktív zsarolóvírusok száma 12 százalékkal nőtt, míg a leleplezett zsaroló támadások 30 százalékkal növekedtek. Az ismert zsarolóvírus családok kétharmada feljebb került a listán a vizsgált időszakban, legtöbbjük legalább 100 hellyel – írja a computerworld.hu.

A Check Point szerint a növekedésnek az az oka, hogy ha sikerül elkészíteni egy zsarolóvírus variánsát, viszonylag egyszerű széles körben telepíteni azt. Egyre több azon vállalatok száma is, amelyek egyszerűen kifizetik a váltságdíjat a kritikus adatok visszaszerzéséért.

Az ötödik egymást követő hónapban a HummingBad maradt a mobil eszközök támadása során használt, leggyakoribb rosszindulatú program, azonban a leleplezett incidensek száma több mint 50 százalékkal csökkent.

A Check Point szerint az egyedi és aktív rosszindulatú programcsaládok száma hasonló maradt a megelőző hónaphoz, miközben a rosszindulatú programok használata folyamatosan magas marad.

Összességében, a Conficker volt a legmeghatározóbb család, amely a felfedezett támadások 14 százalékáért volt felelős. Második helyre került a JBossjmx, 9 százalékkal; a Sality ugyancsak 9 százalékért felelős.