Heves megye gazdaságában a legnagyobb félszáz vállalkozás 2016-ban a teljesítménymutatók többségében tovább növelte részarányát – hangzott el a helyi top 50 kiadvány bemutatóján, Egerben.

Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága, valamint a Heves Megyei Hírlap közös kiadványának bemutatóján elmondta: míg a megye az ország területének alig 4 százalékán fekszik és a teljes lakosságnak mindössze 3 százaléka él itt, addig ipari termelése meghaladja az országos átlagot, és évről évre bővül, 2016-ban közel 1192 milliárd forinttal a hazai összérték 4,3 százalékát tette ki.     

A top 50 jelentősége kiemelkedő, hiszen a megye gazdasági teljesítményének fele ezektől a cégektől származik – húzta alá Bánhidy Péter, jelezve: az érintett vállalkozásoknak köszönhetően a beruházások területén Heves az előkelő 5. helyen áll a megyék rangsorában. A megye gazdasága fejlődik, ám az egyre súlyosabb munkaerő-hiányt enyhíteni kell a kedvező folyamatok fenntartásához – mondta.     

Olasz András, a NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatóhelyettese az eseményen arról számolt be, hogy az elmúlt évben „impozáns lendülettel”, 9,6 százalékkal nőtt a megye vállalkozásainak nettó árbevétele, amely tavaly megközelítette az 1668 milliárd forintot. A kivitel 963 milliárdos összege 12,6 százalékkal haladta meg a 2015. évit. A bővülés több mint kétharmadát néhány nagyvállalat produkálta – ismertette.    

Szólt arról is, hogy Heves megyében a foglalkoztatás 2016-ban 3 százalékkal bővült, a munkanélküliség 4,5 százalék volt, míg a bruttó átlagkeresetek 6 százalékkal emelkedtek. A megye vállalkozásai tavaly az előző évinél 6,8 százalékkal több adót fizettek be az államkasszába, ez az idén várhatóan további 8 százalék feletti növekedéssel meghaladja majd a 250 milliárd forintot.     

A kedden bemutatott gazdasági kiadványból kiderül: Heves megye ötven legnagyobb cége között az első helyen a hatvani székhelyű Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft. áll, amely 2016-ban 512 milliárd forintot meghaladó nettó árbevételt ért el. A második az egri székhelyű Robert Bosch Automotive Steering Kft. 152 milliárd forinttal, míg a harmadik hely a visontai székhelyű Mátrai Erőmű Zrt.-é, megközelítőleg 96,5 milliárd forintos árbevételével. (MTI)