Az OTP Bank összesített adataiból arra lehet következtetni, hogy tovább tart a lendület a lakáshitelezésben. Az elmúlt évben ugyanis ismét kétszámjegyű bővülés volt tapasztalható a beérkezett hiteligénylések számában és a felvett hitelek átlagos értékében egyaránt.

Tavaly, 2016-hoz hasonlóan, ismét kétszámjegyű növekedést ért el az OTP Bank az újonnan kihelyezett lakáshitelek területén, így a hitelintézet több mint 21 ezer új lakáshitelt folyósított a családok számára – írja közleményében a hitelintézet. A tavalyi évben több mint ötezer igénylés – a 2016-os évhez hasonlóan – ismét Pest megyéből érkezett, amit Budapest és Győr-Moson-Sopron megye követ több mint 4500, valamint közel kétezer hiteligénylési kérelemmel.

Az igényelt hitelek átlaga elérte a 7,6 millió forintot, és a legmagasabb összegeket tavaly is Budapesten igényelték. A fővárosiak átlagosan 11,7 millió forintnyi lakáshitelt igényeltek. Érdekesség, hogy 2017 legnagyobb összegű lakáshitel igénylése is Budapestről érkezett, 147 millió forint értékben.

A 2017-es eredmények kapcsán Kormos Zoltán, az OTP lakás hitelek főosztályának igazgatója elmondta: „Az elmúlt évek tapasztalatai ma is érvényesek, ugyanis a magyar családok messze nem töltenek annyi időt a megfelelő finanszírozási megoldás kiválasztásával, mint az ideális otthon megtalálásával. Azt javasoljuk, hogy először pénzügyi lehetőségeikről tájékozódjanak valamelyik bankfiókban, hiszen számos támogatási forma és személyre szabott konstrukció érhető el.”

A bank igazgatója hozzáfűzte: „Mind a lakáshitel igénylések száma, mind az átlagosan kihelyezett összegek nagysága azt mutatja, hogy Magyarországon továbbra is emelkedő ingatlanpiaci ciklusról beszélhetünk. Meggyőződésünk, hogy ez a trend 2018-ban is folytatódni fog és ismét kétszámjegyű növekedéssel számolhatunk a beérkező igénylések számában.”

Az OTP szakértőinek előrejelzése szerint a felfokozott piaci környezetben különösen megnő a megfelelő pénzügyi szakértők megtalálásának jelentősége. A fogyasztóbarát, fix kamatozású lakáshitelek alacsony kockázatuk miatt pedig egyre népszerűbbek lesznek. Érdemes továbbá tájékozódni az igénybe vehető állami támogatási lehetőségekről is, mint például a családi otthonteremtési kedvezmény, a lakástakarék, valamint a lakáshitel-cafeteria.