Idén januárban várhatóan 5,4 százalékra gyorsul a kiskereskedelmi forgalom növekedése, 2019 első fél évében pedig átlagosan 4,5 százalékos forgalomnövekedés várható a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint.

A GKI közleményében felidézi: a kiskereskedelmi forgalom volumene 2018 első 11 hónapjában átlagosan 6,4 százalékkal nőtt. A legnagyobb, 7,8 százalékos éves bővülés tavaly januárban, míg a legkisebb 5,2 százalékos tavaly novemberben volt. Tavaly augusztus óta folyamatos az ütem mérséklődése, ami a reálkeresetek lassuló növekedésével, a reálnyugdíjak stagnálásával és az egyéb szociális pénzbeli juttatások – például családi pótlék – reálérték vesztésével függ össze a GKI szerint.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. minden hónapban kutatást folytat a lakosság körében az Európai Unió megbízásából, melyben a lakosság pénzügyi várakozásait, gazdasági helyzetértékelését méri fel. A modell ezen válaszok mellett egyéb, kereseti adatokra is épít, aminek köszönhetően kisebb mint 1 százalékpontos eltéréssel előre jelezhető a kiskereskedelmi forgalom.

A GKI KISKER Modell alapján 2018 decemberében a kiskereskedelmi forgalom volumene nagyjából 4,6 százalékkal nőtt, az idén januárban pedig 5,4 százalék lehet.

(Forrás: MTI)