Tovább javult a cégek hangulata, ezzel kilépett a negatív tartományból a K&H nagyvállalati növekedési index, ami a magyarországi, kétmilliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait vizsgálja.

A kutatást összefoglaló közleményben a K&H ismertette: a mutató 2023 második negyedévében jelentősen, mínusz 6 pontról 0 pontra erősödött, négy negyedév után átlépte a negatív tartomány határát. A koronavírus előtti átlagosan 8 pont körüli érték ugyan még messze van, de a tavalyi mínusz 15 pontos mélypontot követő folyamatos javulás bizakodásra adhat okot.

A javulás annak köszönhető, hogy a vállalatok saját kilátásaikat háromnegyed év után újra pozitívan látják, miközben a gazdaság megítélésében is jelentősen mérséklődött a negatív várakozás. A vállalati alindex mínusz 2-ről 5 pontra ugrott, ami az elmúlt egy év legjobb eredménye, a makro részindex pedig mínusz 19-ről mínusz 13 pontra javult.

Az indexet a kisebb, 2-3,9 milliárd forint közötti éves árbevételű vállalatok optimista hangulata húzza felfelé, az ennél magasabb éves árbevételű cégek várakozásai viszont továbbra is a negatív tartományban vannak. A 2-3,9 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek indexe 3 ponton áll, a 4-9,9 milliárd közöttieké mínusz 2 ponton, míg a 10 milliárd forint feletti éves árbevételű vállalatoké mínusz 3 ponton.

A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a kereskedelem és az ipar óvatos optimizmussal tekint a következő egy évre (1-1 pont), míg a szolgáltató szektor hangulata még javításra szorul (-2 pont).

A közép-magyarországi és kelet-magyarországi cégek bizakodóbbak (1-1 pont), a nyugat-magyarországi cégek viszont ennél visszafogottabban látják a következő 12 hónapot (-2 pont) – derült ki a K&H kutatásából.

(Forrás: MTI)