Az idei első negyedévben 17,3 százalékkal nőtt a beruházások volumene a tavalyi év dinamikus emelkedését folytatva. A tavalyi utolsó negyedévhez képest a beruházások szezonálisan kiigazított volumene 4,1 százalékkal emelkedett az előző 2,9 százalékos növekedést követően – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

Tavaly 16,7 százalékkal nőttek a beruházások, ezen belül a negyedik negyedévben 14,4 százalékos volt a növekedés éves összevetésben.

Az első negyedévben az építési beruházások 26,4, a gép- és berendezésberuházások 10,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A beruházási teljesítmény a fejlesztések felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 1,1 százalékkal mérséklődött, a beruházások 12 százalékát teljesítő költségvetési szerveknél 65,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az államhoz kötődő beruházások meghatározó szerepet játszottak a növekedésben. Elsősorban az uniós forrásból történő fejlesztések következtében a költségvetési finanszírozású területeken a beruházások az átlagot jóval meghaladó mértékben bővültek.

Így a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén – rendvédelmi, honvédelmi és katasztrófavédelmi beruházásoknak is köszönhetően – 75,4, az oktatásban – főként a felsőoktatáshoz kötődő fejlesztések miatt – 70,7, a humán egészségügyi, szociális ellátásban – elsősorban a fekvőbeteg-ellátáshoz kötődően – 73,6 százalékkal haladta meg a beruházások volumene az egy évvel korábbit

 Ez a három terület, már a múl évben is 60 százalékot meghaladó növekedést mutatott a beruházások terén. A sporttal és a kultúrával kapcsolatos nagyberuházások okozták a művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazat beruházásainak 68,3 százalékos emelkedését.

A nemzetgazdasági beruházások háromtizedét megvalósító feldolgozóiparban 0,2 százalékkal elmaradtak a beruházások a tavaly év eleji szinttől, amikor viszont 23,0 százalékos kiugró emelkedést regisztráltak. A stagnálást a magas bázissal, valamint egyes nagy értékű projektek lezárásával magyarázta a KSH.

Az egyes ágazatok azonban jelentős eltéréseket mutattak, a KSH szerint jelentősen bővültek, például a járműgyártás beruházásai – amelyek a feldolgozóipari fejlesztéseinek negyedét tették ki. A kokszgyártás, kőolajfeldolgozás területén volt legnagyobb a beruházások növekedése, de kiemelkedő volt a volumennövekedés a vegyi anyagok és termékek gyártásában, a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban, valamint a gépek és gépi berendezés gyártása területén is.

Az építőipari beruházások a kedvező konjunktúra hatására 36,3 százalékkal emelkedtek a múlt évi 11,2 százalék után.

A nagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül a leginkább az ingatlanügyletek beruházási teljesítménye a tavalyi 22,5 százalékos ütemet is megduplázva 44,9 százalékkal emelkedett, ahol a lakásépítések folytatódó növekedése mellett a bérbeadást szolgáló létesítményekbe – irodaházak, kereskedelmi egységek, raktárak – történt befektetések is nőttek.

A szállítás, raktározás beruházásainak volumene 9,4 százalékkal nagyobb lett, a közútfelújítások mellett elsősorban a helyi és a távolsági tömegközlekedésben érintett vállalatok jelentősen növekvő fejlesztéseinek köszönhetően.

A kereskedelem, gépjárműjavítás beruházási teljesítménye – az előző negyedévi 8,8 százalékos csökkenés után – az idei első negyedévében ismét nőtt, 8,3 százalékkal, részben új üzletek építése, illetve meglévők modernizálása eredményeképpen.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban a szállodaépítések és -felújítások – a korábbi időszakokhoz hasonlóan – ismét szerepet játszottak a beruházások 14,7 százalékos növekedésében, amely szerénynek tűnik a tavalyi negyedik negyedéves 52,5 és egész éves 29,1 százalék után.

Az infokommunikáció terén a beruházási teljesítmény 21,3 százalékos növekedését a digitális hálózatépítésekkel, mobiltelefonos szolgáltatásokkal kapcsolatos fejlesztések hozták magukkal a tavaly is tekintélyes 18,7 százalékos emelkedést követően. (MTI)