Sürgősen újabb lehetőségek után kell nézniük az oroszországi agrárstop feloldására váróknak. Ha nem változik semmi, jövő augusztusig zárva marad a piac.

Lehet tovább számolgatni, hogy mekkora kárt okoz kölcsönösen az Oroszország elleni büntető intézkedés és az orosz válaszlépések sora. Sok milliárd eurónál meg lehet állni, igaz, csak a számolgatásban, mert a veszteség napról napra nő.

Hétfőn az Európai Bizottság hosszabbította meg a szankciók határidejét 2016 január végéig, majd Vlagyimir Putyinon volt a sor. Szerdán aláírt, a sajtótitkára megmagyarázott, és lehet szívni a fogakat: jövő augusztusig életben marad a különféle agrártermékekre, zöldségekre, gyümölcsökre, húsárukra elrendelt beviteli tilalom.

A listán azok ragadtak, akik a Kreml szerint a legtöbb kárt okozták Oroszországnak, úgymint: az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Norvégia és az Európai Unió országai. Benne persze Magyarország. Mondani sem kell, hogy a szerényen szankciózó Japán még véletlenül sincs rajta. Olyannyira nem, hogy az orosz államfő a napokban erősítette meg: Tokió Oroszország egyik legfontosabb stratégiai partnere – íme, a keleti nyitás orosz módra.

A szankciók itt is, ott is jó ideje fájnak. Nem mondanám, hogy Oroszországnak jobban, mert az ottani gazdaság is erősen megsínyli a kapcsolatok, a forgalom sorvadását. Moszkva viszont mintha jobban kommunikálná a kereskedelmi csatát és annak következményeit. Putyin képes elhitetni az oroszok többségével, hogy Oroszország nem hagyja magát, és ha Európa és Amerika hadakozik vele, akkor felpörgeti a kínai, indiai, japán, afrikai és dél-amerikai lehetőségeket.

Az orosz gazdaságpolitika és belső kommunikáció másik bástyája az, hogy egyre több szegmensben igyekszik hazaira átállítani a termelést, s közben büszkén hirdeti: nem kell a nyugati termék, sokkal jobb lesz az orosz. Ettől persze nem lesz egyik hónapról a másikra több gabona, baromfi, alma, hogy az agráriumnál maradjak, de a lózungok eltakarhatják, hogy a boltokból azért sok minden eltűnt, ami meg maradt, az drágább lett.

Tavasszal még olyan hír röppent fel, hogy az embargóoldás nyertese Magyarország és Oroszország lehet, az itteni termékek kaphatnak leggyorsabban zöld jelzést az orosz piacra visszakerülésre. Bár hivatalosan ezt soha nem erősítette meg Moszkva, de valóban ez volt a terv.

Mint látjuk, kivételek sem a görögök, sem mi nem lettünk, további egy évig Oroszország helyett másfelé kell venni az irányt. Remélem, a megfelelő helyeken tudják, hogy merre is.

Szerdahelyi Csaba