Magyarország és Marokkó kereskedelme negyedével erősödött az elmúlt évben, a térség növekvő gazdasága komoly lehetőséget kínál a magyar cégeknek – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miután marokkói kollégájával, Nadia Fettah Alaoui gazdasági és pénzügyminiszterrel tárgyalt.

A magyar tárcavezető emlékeztetett: Marokkó hazánk 3. legfontosabb kereskedelmi partnere Afrikában Egyiptom és a Dél-afrikai Köztársaság után.

A Magyarország és Marokkó közötti kereskedelem volumene tavaly elérte a 260 millió dollárt, ez 24%-os növekedést jelent az előző évhez képest – ismertette Varga Mihály hozzátéve, hogy Marokkó Magyarország 54. kereskedelmi partnere, exportunkban a 48., importunkban az 56. helyet foglalja el. Mint fogalmazott: a régióban komoly lehetőség mutatkozik az innovatív megoldásokkal, technológiákkal és termékekkel megjelenő magyar cégek számára. Jelentős a magyar kivitel a villamos gépek és berendezések, valamint a járművek területén – sorolta a magyar tárcavezető. Hozzátette: további lehetőségeket látunk a kapcsolatok fejlesztésében a vízgazdálkodás, a mezőgazdasági és élelmiszer-technológiák, az energetika és az ingatlanfejlesztés terén. Az együttműködési területek tovább bővülnek a két ország adó- és vámhatóságai között tavaly létrejött partnerségnek, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Marokkói Vállalkozások Szövetsége között hamarosan létrejövő új Marokkói-Magyar Üzleti Tanácsnak köszönhetően.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)