Az innovációs szemlélet előmozdításáról és a vállalkozások tevékenységét támogató együttműködések kialakításáról írt alá megállapodást Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára és Jia Jingdun, a kínai Torch Csúcstechnológiai Fejlesztési Központ (Torch Center) igazgatója. A dokumentum rögzíti a két ország innovációs vállalkozásfejlesztési, tudás- és tapasztalatcsere élénkítési törekvéseinek kereteit.

A megállapodás értelmében a felek rendszeresen szerveznek szemináriumokat, képzéseket és tanulmányutakat az innovációs ökoszisztéma szereplői számára. Szakmai tapasztalatcserét biztosítanak különösen az orvostudomány, az informatika és a mesterséges intelligencia területein. A kétoldalú befektetési lehetőségek feltárására és ösztönzésére egy közös innovációs és vállalkozási platformot építenek ki.

Az eredményes megvalósítás érdekében magyar-kínai munkacsoport alakult, amelynek elsődleges hazai vezetője a startupok nemzetközi piacra lépését elősegítő INPUT Program, kínai részről pedig a közel 170 tudományos park és 1000 üzleti inkubátor működését, programját felügyelő Torch Center.

„A Magyarország és Kína közötti tudományos kapcsolatok évtizedekre nyúlnak vissza, mindkét fél elismeréssel tekint a másik technológiai eredményeire, és nyitottan áll azok megosztásához. Az együttműködésnek köszönhetően az innovatív magyar vállalkozások, startupok az INPUT Programon keresztül hozzáférhetnek a fejlesztési központ ismeretanyagához. Kiterjedt kapcsolatrendszer válik elérhetővé számukra, könnyebben vehetnek részt kétoldalú üzleti találkozókon is” – hangsúlyozta az aláírást követően Solymár Károly Balázs.

(Forrás: ITM)