A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki közlése szerint az ipari termelői árak januárban összességében 3,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

A KSH szerint az áremelkedés ütemét a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása, valamint a kőolaj világpiaci árának alakulása is befolyásolta. A belföldi értékesítési árak átlagosan 5,9 százalékkal nőttek 2018 januárjához képest.

A belföldi értékesítési árak növekedését tovább bontva elmondható, hogy a 67 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 3,6 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten, a 28 százalékos súlyú energiaipar árai pedig 11 százalékkal nőttek.

Belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 7,2 nőttek az árak. A beruházási javakat gyártó ágazatokban 3,9 százalékos, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 2,8 százalékos volt az áremelkedés – áll a közleményben.

Mint írják, az ipar exportértékesítési árai 2,9 százalékkal nőttek az előző év januárjához képest. Közelebbről nézve: a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,2 százalékos, a 4,1 százalékos súlyú energiaiparban pedig – a nemzetközi villamosenergia-piacon történt jelentős drágulás következtében – 22 százalékos árnövekedést mértek.

(NT)