2018 I. negyedévében a használt lakások ára 4,0, az újaké 3,6 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest – tájékoztatott a KSH.

A statisztikai hivatal „Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2018. I. negyedév” című friss kiadványának legfontosabb megállapításai:

  • 2017-ben folytatódott a lakáspiac bővülése, a lakások éves forgalma meghaladta a 150 ezret. Gyors ütemben nőtt az új építésű lakások értékesítése, ennek ellenére még alacsony a piaci részesedésük, az összes eladás 4,0 százaléka volt új lakás. 2018 I. negyedévében az előzetes adatok a forgalom további 9,4 százalékos erősödését mutatják.
  • 2017-ben tovább nőttek a lakásárak. Az új és a használt lakások ára közel azonos mértékben, 6,0, illetve 5,9 százalékkal emelkedett, a növekedés üteme mindkét esetben lassult a megelőző évekhez képest.
  • 2018 I. negyedévében a használt lakások további 4,0, az újak 3,6 százalékkal lettek drágábbak az előző negyedévhez képest.
  • A 2017-ben értékesített lakások összesített értéke közel 2200 milliárd forint volt, 16 százalékkal több, mint az azt megelőző évben. Az összes volumenen belül Budapest részesedése csökkent, ennek oka, hogy az itteni kereslet jelentős részben a már épülő új lakások felé terelődött.
  • A magyar lakáspiacon az adásvételi szerződések 4,8 százalékát külföldi vásárlók kötötték 2017-ben. Ez az arány a fővárosban és több nyugat-magyarországi megyében magasabb az átlagosnál. A legtöbb lakást német, kínai és román állampolgárok vették meg. A külföldiek Budapesten az átlagosnál jelentősen értékesebb lakásokat vásárolták, vidéki vásárlásaikra ugyanez kevésbé jellemző.