Az agrártárca továbbra is arra törekszik, hogy a hegyközségi rendszer végigvigye a 2012-ben megkezdett megújítást a borágazat versenyképesebbé válása érdekében – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

A szőlő-bor ágazat a mezőgazdaság legösszetettebb szabályozásával rendelkezik, amely kiterjed a telepítéstől a borkészítésen át a forgalmazás szabályaira és az eredetvédelem kérdéseire. Egyetlen mezőgazdasági ágazat sem rendelkezik olyan erős jogszabályi, szervezeti és pénzügyi háttérrel, mint a szőlő-bor ágazat – mondta Czerván György a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa megalakulásának huszadik évfordulójára rendezett szakmai fórumon.

Ez a háttér stabil alapot adhat a bürokráciacsökkentés folytatásához, ahhoz, hogy az ágazati stratégia végrehajtása elinduljon, az eredetvédelmi rendszer és a bormarketing az ágazat piaci céljait ki tudja szolgálni.

A Földművelésügyi Minisztérium a hegyközségi rendszerben rejlő lehetőségek kibontása érdekében 2012-ben aktívan részt vett az új hegyközségi törvény kidolgozásában, a hegyközségi rendszer megújításában. A hegyközségek finanszírozásában is jelentős az előrelépés, a kormány változtatott a 2010 előtt jelentősen alulfinanszírozott rendszeren.

Az FM ezzel párhuzamosan komoly eredményeket ért el az ágazati bürokráciacsökkentésben, amiben a hegyközségi képviselők jelentős részben a segítségére voltak. Az agrártárca idén együttműködési megállapodást írt alá a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával, amelyben az együttműködést nem általános kijelentések, hanem konkrét, határidővel ellátott vállalások rögzítik.

A kilencvenes években, a rendszerváltozást követően a hegyközségi rendszert az egész ágazattal együtt újra kellett építeni. Ez a munka még be sem fejeződhetett, amikor az Európai Unióhoz való csatlakozással az ágazat – és benne a hegyközségek – új kihívásokkal szembesült. Az európai uniós szabályozás egyre nagyobb szerepet kíván az önkormányzati alapokon szerveződő szakmaközi szervezeteknek szánni, a HNT ezért 2014-ben megkapta a szakmaközi szervezeti elismerést.

Czerván György beszélt arról is, hogy az agrárium idén is kedvező évet zár, a GDP a legfrissebb adatok szerint az első három negyedévben 2,1 százalékkal nőtt, amiből a mezőgazdaság 0,6 százalékponttal vette ki a részét, míg a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értékének volumene ebben az időszakban 17,9 százalékkal növekedett. Hangsúlyozta, a szőlő-bor ágazat sikerei is hozzájárulnak a mezőgazdaság évről évre növekvő teljesítményéhez. (MTI)