A kormány várhatóan kezdeményezi a munkáltatói járulékok további fél százalékpontos csökkentését jövő januártól. Ezzel 2018-ban 2,5 százalékponttal lesznek alacsonyabbak a vállalkozásokat érintő közterhek.

Tavaly hosszú távú bérmegállapodást kötöttek a kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselő. A megállapodás része volt a 2018-ra esedékes újabb, 2 százalékpontos járulékcsökkentés, illetve az, hogy amennyiben 2017 első 9 hónapjában a bruttó bérnövekedés meghaladja a 11 százalékot, akkor a kormány kezdeményezni fogja, hogy 2018. január elsejével a munkáltatói járulék összege ne 2 százalékponttal, hanem 2,5 százalékponttal csökkenjen – emlékeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülését követő sajtótájékoztatón.

A tavalyi megállapodás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az idén jelentősen csökkentek a közterhek – mondta a tárcavezető. A társasági adó egységesen 9 százalékra mérséklődött, a munkaadói szociális hozzájárulási adó 27 százalékról 22 százalékra változott, a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal emelkedett.

A miniszter kiemelte: a magyar gazdaság növekedési pályán maradt, az elmúlt fél évben 3,6 százalékkal bővült, a magyar építőipar júliusban Európában a legnagyobb mértékben nőtt, az ágazatban július végén 4 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban. Magyarországon a munkanélküliség arány 4,2 százalékra csökkent, a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4 millió 430 ezret. Hozzáfűzte azt is, hogy az államháztartás egyensúlya megmaradt, az egész évre tervezett 2,4 százalék államháztartási hiány tartását semmi nem fenyegeti. 

A Nemzeti Versenyképességi Tanács csütörtöki ülésén a kormány, az üzleti szféra, a gazdasági szervezetek, valamint a tudományos élet elismert képviselői a tavaly novemberben megkötött hatéves bérmegállapodás gazdasági hatásait tekintették át. Varga Mihály hangsúlyozta: a megállapodást folytatni kell.     

A KSH adatai szerint a versenyszférában a bruttó keresetek az első hét hónapban 11,2 százalékkal nőttek, a miniszter szerint jó ok van azt feltételezni, hogy a harmadik negyedév végére a bérnövekedési feltétel teljesül, így minden esély megvan arra, hogy 2018 január elsejétől ne 2 százalékponttal, hanem 2,5 százalékponttal csökkenjen a munkáltatói járulék összege.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke, a versenyképességi tanács tagja elmondta, hogy a hatéves megállapodás jelentősen hozzájárult Magyarország versenyképességének javulásához. A megállapodás hat évre kiszámíthatóságot ad a vállalati vezetőknek, a befektetői tárgyalásokon a járulékcsökkentés mértéke javítja a magyar üzleti modell adatait, növekszik az esély a beruházások elnyerésére – emelte ki a HIPA elnöke. (MTI)