A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint a harmadik negyedévben 43 tranzakció során 42 vállalkozás jutott 3,49 milliárd forint összértékben tőkéhez Magyarországon; ez az összeg majdnem a háromszorosa a 2017-es év ugyanezen időszakában (1,342 milliárd forint) realizáltnak.

A tranzakciók döntő többségét (38-at) kockázati tőkebefektetők hajtották végre, magántőke befektetésből öt történt. Átlagosan 85 millió forintot fektettek be ebben az időszakban, ami 27 százalékkal magasabb összeg az előző negyedévinél.

A harmadik negyedévben a tranzakciók száma valamivel elmaradt az előző negyedévitől – 43 a 49 után -, ugyanakkor a teljes befektetett összeg hét százalékkal nőtt.

A közlemény szerint a legtöbb tőkét a startup fázisban lévő vállalkozások kapták; összesen 1,264 milliárd forintot, ami a negyedében elköltött összeg 36 százaléka. Ebben a szektorban átlagosan 158 millió forinthoz jutott egy vállalat.

Az előző negyedévhez hasonlóan a legtöbb ügylet az inkubációs fázisban lévő vállalkozásoknál történt; 20 a 43-ból, a szektor jellegéből adódóan alacsony, 9 millió forint körüli átlagos befektetési összeggel.

Az iparágak közül az előző negyedévhez hasonlóan a legtöbb befektetés az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint a fogyasztói szolgáltatások ágazatba került: itt költötték el a negyedévben befektetett összeg 74 százalékát.

A negyedévben 15 befektetésből szálltak ki a befektetők, míg tavaly egész évben összesen 11-et regisztrált a HVCA. A 15 kiszállás öt alaphoz köthető, a legtöbb a kommunikációs szektort érintette.

A HVCA jelentése szerint a harmadik negyedévben a Lead Ventures két új alapot indított, mindösszesen 100 millió euró értékben. A két, egyenként 50 millió eurós alapja közül az egyiket a Mol és az MFB Invest jegyezte le 25-25 millió euró értékben. Ez az alap magyar cégekbe fektet, míg a másik alap, amelyet szintén fele-fele arányban jegyzett le a Mol és az Eximbank, a közép-európai régióban működő cégekre koncentrál.

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület a magántőke és kockázati tőke szektor érdekeit képviseli Magyarországon, tagjai közé tartozik a szektor összes jelentős, tőzsdén nem jegyzett társaságokkal foglalkozó befektetője és tanácsadója.

(Forrás: MTI)