A francia államfő szerint az ukrajnai helyzet némi reményt mutat arra, hogy létrejöjjön a valódi tűzszünet a szakadár megyékben. Amennyiben ezt elérik, az Európai Unió véget vethet a Moszkva elleni büntető intézkedéseknek.

Francois Hollande francia államfő szerint Párizsban ülhetnének le a tárgyalófelek (Ukrajna, Oroszország, az Európai Unió képviselői), hogy a kudarcba fulladt minszki tűzszüneti megállapodás után végleges eredményt lehessen elérni. Hollande ezt Párizsban újságíróknak nyilatkozta hétfőn, azt követően, hogy vasárnap „ünnepelték” a minszki megállapodás egyéves évfordulóját.

A francia államfő azt javasolja, hogy a megbeszélésekre még szeptember 28-a előtt kerüljön sor, amikor megkezdi munkáját az ENSZ közgyűlése. Franciaország – Németországgal együtt – az EU-tagállamok közül a legkövetkezetesebben hajtja végre a Moszkva elleni szankciós lépéseket, ugyanakkor kemény diplomáciai munkát folytat Vlagyimir Putyin meggyőzéséért.

Az ENSZ-közgyűlésen egyébként 2005 után először vezeti majd az orosz küldöttséget Vlagyimir Putyin államfő, akinek már most több kétoldalú tárgyalást készítenek elő.