Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint népszavazáson dőlhet el, hogy országa folytatja a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, vagy lezárja a folyamatot, amelyről azt gondolja, kilátástalan és nem szól másról, minthogy Brüsszel a tagság ígéretével tartatja távol a törökökkel a menekülteket.

Törökország a brit példához hasonlóan népszavazást tarthat az Európai Unióhoz (EU) való csatlakozás kérdéséről, ha az unió nem tartja be ígéreteit, és a szerinte túl tágan értelmezett török terrorellenes törvény miatt rosszindulatúan visszatartja a török állampolgárok schengeni vízummentességét – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök Isztambulban, egy egyetemi rendezvényen.

Erdogan jelezte: Törökország is a néphez fordulhat az ügy eldöntése érdekében, ha a diplomácia útja nem vezet egyezségre. Ezt követően a török vezetés úgy áll majd az EU-csatlakozási folyamathoz, ahogy arról az állampolgárok határoztak: ha az emberek folytatnák, megyünk tovább – fogalmazott. 

A török elnök beszédében felidézte David Cameron brit miniszterelnök szavait, miszerint az eddigi török lépéseket tekintve nem valószínű, hogy Törökország a 3000. év előtt csatlakozik az Európai Unióhoz. A török államfő ugyanakkor arra is utalt, amikor személyesen találkozott a brit kormányfővel, aki mindig azt hangsúlyozta, hogy Ankara mellett áll és mindent megtesz azért, hogy Törökországot mihamarabb felvegyék az unióba. 

A török elnök kifejtette: az Európai Unió azért nem fogadja be Törökországot, mert a népesség túlnyomó többsége muzulmán. „Ezt nekem az egyik korábbi francia külügyminiszter világosan megmondta. Úgy fogalmazott: nem vesznek be titeket az unióba, hiába erőlködtök. Amikor megkérdeztem tőle, hogy miért, azt válaszolta: mivel muzulmánok vagytok. Van, aki szerint még a NATO-ba is kár volt felvenni bennünket” – mondta. 

„Ha az EU befogad bennünket, akkor fogadjon be, ha nem, akkor zárjuk le az ügyet, de se igent, se nemet nem mondanak” – fogalmazott. Erdogan idézte Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének azon kijelentését, miszerint ha Ankara nem tartja magát a menekültügyi megállapodáshoz, és a törökök nem kapnak vízummentességet, az elnöknek kell felelnie saját népe előtt.

Az államfő szerint azonban Törökország nem fut a vízum után, Brüsszel fut Ankara után, mert az EU azt mérlegeli, mi lesz, ha Törökország megnyitja kapuit Európa irányába a területén tartózkodó menekültek előtt. „Akkor is féltek, amikor tavaly szeptemberben a bolgár határnál fekvő Edirnénél gyülekeztek a migránsok” – emlékeztetett.

„Azt üzenem Junckernek, hogy gondolkodjon el, miként magyarázza meg Európának, ha menekültek milliói feszülnek majd az unió ajtajának. Mi a vízummentesség nélkül továbbra is elvagyunk, de hogy abban a helyzetben Európa képes-e ugyanilyen nyugodt és hidegvérű maradni, mint most, azt nem tudom, majd meglátjuk” – mondta Erdogan.

Binali Yildirim török miniszterelnök szerda késő esti felszólalásában támogatta az államfő álláspontját. „Minek képzeli Európa Törökországot, amikor a terrorellenes törvény enyhítését kéri? Ebbe még belegondolni is felesleges. Talán tolerálnunk kellene a nemzet egységét fenyegető öngyilkos merénylőket, akik ártatlan embereket röpítenek a levegőbe?” – hangsúlyozta Yildirim. A kormányfő kikötötte: Törökország függetlenségénél semmi nem fontosabb, még a vízummentesség sem. „Ha van, van, ha nincs, nincs” – szögezte le. (MTI)