Az orosz utazási irodák minimum 1,7 milliárd rubelt veszítettek már azzal, hogy nem szervezhetnek utakat Egyiptomba. A kár december végéig jelentősen növekedhet.

A kormány segítségét kérik az orosz utazási irodák, s várhatóan kompenzálják is nekik az eddigi 1,7 milliárd rubeles (8 milliárd forint) veszteséget. Ígéret ugyanis már van, a részleteket most dolgozzák ki. A kár nyilván sokkal nagyobb lesz, hiszen 150 ezer utasnak vissza kell téríteni a foglalót, vagy más úti célt kell felajánlani.

A Sínai-félszigetnél lezuhant orosz utasszállító gép katasztrófája után az irodák Törökországra váltottak, ám a lelőtt orosz vadászbombázó miatt immár Törökországba sem szervezhetnek utakat. Az egyiptomi turisztikai piac pótlása jelenleg nehezebben megoldható, hiszen oda egész évben utaztak az oroszok, míg Törökországba főleg a nyári időszakban.

Az irodák rohamtempóban tárgyalnak arról, hogy télen Izraelbe és az Egyesült Arab Emirátusokba irányítsák a turisták zömét, azonban ezek eleve drágább utazások lennének. A nyári szezon győztese Görögország lehet, de a bizonytalan gazdasági helyzet miatt Görögország sem túl vonzó hely mostanában.

Az orosz kormány persze kőkeményen agitál a hazai üdülőhelyek mellett, ám Szocsi és a Krím-félsziget egyelőre alacsonyabb minőségű szolgáltatást tud nyújtani Egyiptomnál és Törökországnál. Ráadásul számolni kell azzal, hogy itt is drágább lesz a pihenés, mivel növekszik a kereslet.

Idegenforgalmi felmérések szerint nem is az a fő gond, hogy merre induljon el 3-5 millió orosz turista, hanem az: elindul-e egyáltalán, mert a válság és a szankciók hatása miatt egyre kevesebb jut telelésre/nyaralásra.