2017. decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,0, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal nőtt – jelentette csütörtökön a KSH második becslésében.

A Központi Statisztikai Hivatal második becslésének adata 0,2 százalékponttal magasabb az első becslésben közöltnél.

2017 decemberében az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,2 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 79 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,2, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,3 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 10,9 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (17 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (13 százalék), a bútor-, műszakicikk- (8,3 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (5,4 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben (4,4 százalék). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a használtcikk-üzletekben (–4,2 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 4,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 31 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,1 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,9 százalékkal bővültek.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1072 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 42 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 12 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 4,9 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.