Az idei évet legalább olyan sikeresnek jósolja a CBRE Group 2019-es Ingatlanbefektetési Kilátások című kutatása, mint 2018-at. Idén 1,3-1,5 milliárd euró befektetésre váró tőke érkezhet Magyarországra, alig kevesebb mint tavaly, és ez a tendencia jellemzi az egész közép-kelet-európai régiót is.

A CBRE kutatása szerint a befektetői volumen bár konzervatívnak mutatkozik főként a kínálat hiánya miatt, az üzleti aktivitás az eladói oldalon jellemzően erősödni fog az elmúlt évhez képest – írja az MTI a CBRE legfrissebb kutatását idézve.

Az ingatlanpiaci szereplők várakozásaira vonatkozó évente végzett kutatás szerint a GDP régiós és magyarországi erősödése alapján a válaszadók több mint 30 százaléka még sikeresebb üzleti évre számít 2019-ben, mint amilyen 2018 volt.

Kibédi-Varga Lóránt, a CBRE ügyvezető igazgatója úgy vélekedik, hogy 2019 nagyon izgalmas év lesz, mert a magyarországi eredmények jól rezonálnak arra, ami a globális és régiós ingatlanpiacon történtik, ugyanakkor oda kell figyelni az építőipart is sújtó munkaerőhiányra és a demográfiai adatokra.

A kutatásból kiderül, hogy a globális befektetők nagy hányadának aktivitása főként eladói oldalon nőtt 2018-hoz képest (2 százalékkal), ugyanakkor a vevők aktivitása visszafogottságot tükröz. Világméretekben a kereskedelmi ingatlantípusok sorában enyhülés tapasztalható a logisztikai területen, az irodapiac tovább erősödik, a hotelpiac megőrzi stabilitását a korábbi évekhez képest.

A szektor szakembereinek véleményét összegezve 3 bázispontos csökkenést várnak az irodapiac és 9 bázispontos csökkenést a prémium kategóriás ipari ingatlanok hozamában, ugyanakkor a lakossági piac esetében a hozamok enyhe, 6 bázispontos emelkedését várja a konszenzusos előrejelzés.

A Los Angeles-i székhelyű CBRE Group a világ legnagyobb kereskedelmi ingatlan- és befektetési vállalata, a Fortune 500 lista, valamint a S&P 500 index szereplője. A cég több mint 90 000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte.

(Forrás: MTI)