A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) teljes hét évre (2014-20) vonatkozó keretösszegét sikeresen meghirdette pályázatok formájában a Nemzetgazdasági Minisztérium, több mint egy héttel a kormány által kitűzött március 31-i határidő előtt.

A TOP hét évre meghatározott keretösszege 1231 milliárd forint volt, amely mellé a kormány további 30 milliárd forint többletforrás biztosított 2017-ben, így összesen 1262 milliárd forint összegben jelent meg 69 pályázati felhívás a megyék és megyei jogú városok számára az elmúlt két évben.

A TOP elsősorban az önkormányzatok fejlesztéseihez biztosít forrásokat, kiemelt cél a helyi gazdaság megerősítése, a helyi foglalkoztatás bővítése és az újraiparosítás támogatása. Valamennyi felhívás a megyék, megyei jogú városok saját fejlesztési elképzeléseit támogatja a legfontosabb szempontokat szem előtt tartva: a munkahelyteremtést, a helyi gazdaság élénkítését és erősítését. A 18 megye és 22 megyei jogú város a saját maguk által tervezett integrált területi programok (ITP) alapján juthatnak a mindenki számára előre meghatározott, allokált támogatási összeghez – emlékeztetett Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A TOP keretében a megyék számára 797 milliárd forint, míg a megyei jogú városok esetében 419 milliárd forint értékben érhetőek el európai uniós fejlesztési források. Mindezt kiegészíti a speciális eljárásrendje miatt az integrált területi programokban nem szereplő, 2016-ban meghirdetett CLLD (Community-Led Local Development – közösségvezérelt helyi fejlesztés) eszköz által biztosított 46 milliárd forint fejlesztési forrás.

Ez az összeg a városi jogállású települések területén kulturális és közösségépítő fejlesztések támogatására, ezen belül a települési önkormányzat és intézményei, többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság, költségvetési szervek és intézményeik, civil szervezetek, egyházi jogi személyek, gazdálkodó szervezetek, valamint egyéni vállalkozók együttműködésében készített helyi közösségi fejlesztési stratégia és általuk történő megvalósítását támogatja – ismertette az államtitkár.

A programban összesen 69 felhívás jelent meg, ebből 36 nyitott, 33 már lezárult.

A megyék részére 35 felhívás jelent meg, ebből 18 nyitott, 17 zárult le, a megyei jogú városok részére pedig 33 meghirdetett felhívás közül 17 nyitott és 16 zárult le. Ezt kiegészíti a CLLD keretében kiírt, még nyitott felhívás.

A TOP utolsó két felhívása szerdán jelent meg: a Helyi identitás és kohézió erősítése című, a megyéknek és a megyei jogú városoknak szóló két új felhívás 20 milliárd forinttal támogatja a helyi közösségek, a közösségi szerepvállalás erősítését a települések, településrészek, térségek közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztésével. (MTI)