Egy minőségi készház tavaly még jellemzően 180-200 ezer forintos négyzetméterára mostanra 250 ezer forintra kúszott, de ha a cég a pénzénél szeretne lenni, inkább 300 ezer forint körül kell számolnia – mondta el a Magyar Időknek Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke.

Az elmúlt időszak erősen felbolydította a kész- és könnyűszerkezetes házak piacát. A cégek örülnek annak, hogy tömve vannak megrendelésekkel, ugyanakkor számos problémát kell kezelniük – mondta el a Magyar Időknek Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke.

A legtöbb vállalkozás jövő év tavasza–nyara előtt már nem tud új munkát elvállalni. A tagozatvezető szerint a legtöbb gond abból adódik, hogy az alapanyagárak és a bérek kezdenek elszállni, ami a házak árát is jelentősen megnöveli. Míg korábban egy jó szakembernek nettó 8-10 ezer forintot fizettek egy napra, addig mostanra 13-15 ezer forintra nőtt a keresetük. Egyes építőanyagok ára pedig az elmúlt egy-két évben akár 30-40 százalékkal is emelkedett.