A Magyar Fejlesztési Bank megjelentette a megújított MFB versenyképességi hitelprogramot, amely a tőke és a hitel konstrukció kombinálásával finanszírozást biztosít olyan vállalkozásoknak is, amelyek kockázati tőkeprogramokat vesznek igénybe.

Az MFB januárban jelentette meg a versenyképességi hitelprogramot, amely tőkepótló jellegével, fix kamatozásával és magas összeghatárával hiánypótló finanszírozási lehetőséget jelent a vállalkozások széles körében. A termék elindításának célja az volt, hogy segítse a kis- és középvállalkozások olyan beruházásainak megvalósítását, amelyek jelentősen növelhetik versenyképességüket.

A hitelprogram másik nagy előnye a piacon található konstrukciókhoz képest, hogy a hitelösszeg maximum 35 százalékig ballon típusú forrást biztosít – közölte az MFB.

A tájékoztatás szerint az életbe lépő módosítások lényege, hogy az MFB versenyképességi hitelprogram a tőke és a hitel konstrukció kombinálásával, a korábbinál lényegesen alacsonyabb minimum összegtől biztosít finanszírozást olyan vállalkozásoknak, amelyek kockázati tőkeprogramokat vesznek igénybe. Az eddigi egymilliárd forintos minimum összegről ebben az esetben 100 millió forintra csökken a legalacsonyabb hitelösszeg, amelynek maximuma nem változik, továbbra is jelentős, 10 milliárd forint marad.

A hitelprogram olyan vállalkozások számára is elérhető, amelyek tőkefinanszírozást nem vesznek igénybe, itt egymilliárd forint az igényelhető minimális összeg.

A fix kamatozás megtartása mellett futamidőtől és ügylettől függően a forint alapú hitel esetében évi 2,4-3,9 százalékos minimális alapkamattal, míg az euró alapú kölcsönnél évi 1,6-2,4 százalékos minimális alapkamattal számolhatnak a vállalkozások. A kamat végső mértéke függ az ügylet jellegétől, az ügyfél minősítésétől, a futamidőtől és a fedezetektől.

Az MFB versenyképességi hitelprogram továbbra is széleskörűen felhasználható, a versenyképességet növelő hagyományos beruházási célok mellett tartós forgóeszköz-finanszírozásra és akvizícióra is fordítható. Utóbbi esetben kiemelt cél az egyre több cégnél jelentkező generációváltás problémáját megoldó felvásárlás finanszírozása is – hívta fel a figyelmet a fejlesztési bank.

A futamidő változatlanul maximum 15 év lehet. A hitelt mind az agrár, mind pedig az egyéb ágazatokban tevékenykedő cégek igényelhetik. A törlesztési lehetőségek továbbra is rugalmasak, minél inkább alkalmazkodva a cégek életciklusához, aktuális piaci helyzetéhez – áll a közleményben.

A versenyképességi hitelprogram közvetlenül az MFB-nél igényelhető, a megújult feltételek és a részletes dokumentáció elérhető a www.mfb.hu oldalon.

(Forrás: MTI)