Összesen 4,3 milliárd forintos befektetéssel tőkeemelést hajt végre a GRÁNIT Bank, amelyhez a Széchenyi Alapok 3 milliárd forint forrást nyújt – jelentette be Varga Mihály.

A pénzügyminiszter kiemelte: a befektetés célja, hogy a bank fejlődése folytatódjon, az eddigieknél is több ügyfelet tudjon kiszolgálni, megjelenjen a nemzetközi piacon és a részvényeit be tudja vezetni a Budapesti Értéktőzsdére.

A befektetés az állam és a bank számára is előnyös, mert tovább emelkedik a pénzintézet értéke és megkezdődik a külföldi terjeszkedése, amely nemzetgazdasági szempontból is előnyös – hívta fel a figyelmet a tárcavezető, hozzátéve, hogy a tőkeemelés megfelel a kormány pénzügypolitikai törekvéseinek is. A tranzakciót a Széchenyi Alapok által kezelt Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap végzi.

Varga Mihály emlékeztetett: a Gránit Bank a legdinamikusabban fejlődő digitális pénzintézet Magyarországon, 2019-ben már hatodik évét zárta nyereségesen, költséghatékonysági mutatója továbbra is kétszer jobb, mint a hazai bankrendszer átlaga. A társaság elsőként valósította meg a digitális banki üzleti modellt Magyarországon. A miniszter megjegyezte: a hazai pénzintézetek a kormány fontos partnerei abban a munkában, amelyet a járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében végzünk. A bankok által fizetett hozzájárulás a járvány első hulláma alatt, vagy éppen a hitelmoratórium esetében mutatott együttműködés rávilágított arra, hogy a magyar pénzintézetekre a nehéz időkben is számítani lehet – hangsúlyozta Varga Mihály.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)