Újabb geoparkkal gyarapodhat Szlovákia. A negyediket Zemplén területén létesítik.

A geopark építésével a környezetvédelmi tárca jelentése szerint jelentős mértékben hozzájárulnának a Tőketerebesi járás szociális-gazdasági helyzetének javításához, valamint a geológia népszerűsítéséhez, illetve a természeti és kulturális örökség védelméhez – írja a hirek.sk.

„Jelenleg a térségnek már kidolgozták a geológiai-oktatási alaptérképét, amely turisztikai kalauzzal párosul, s abban olyan élő vállalkozói közeg működik, amely intenzíven munkálkodik az idegenforgalom és a projektmenedzsment fejlesztéséért” – olvasható a jelentésben.

Az elemzés kétségbevonhatatlannak nevezi a térség potenciálját. „A különféle geológiai építkezéseken kívül a jelentős Tokaj borvidék is megemlítendő, s a régió bővelkedik természeti, történelmi és kulturális érdekességekben, amelyek a turistákat is odavonzzák. Elsősorban a tokaji bortermelés egyediségéről, jó minőségéről ismert, s a vidéki idegenforgalom és a geoturizmus fejlesztéséhez is megvannak a feltételei” – áll a jelentésben.

A geopark domináns térségeként a Zempléni hegységet a Tokaji Borvidékkel és környékével együtt említik. Ez a Tőketerebesi járás délnyugati részének 332 négyzetkilométernyi területe, amelyet később bővíteni vagy csökkenteni lehetne. A javasolt térségben 80 reprezentatív helyet különítettek el.