Az ünnepek közeledtével sok ember kezd el hevesen számolgatni, hogy mi mindenre kell költeni, de a CIB Bank megbízásából készült reprezentatív kutatás szerint idén jobban állunk anyagilag, mint tavaly.

A kiadás a tavalyi évhez képest 4 ezer forinttal több, átlagosan csaknem 47 ezer forintot költenek az ünnepekre a magyar háztartások. A költségeket a válaszadók nagyrésze (átlagosan tízből nyolcan) a havi jövedelmükből fedezik.

A kutatásból kiderül, hogy bár a megkérdezettek nagy része szerint túl sok szerep jut az anyagiaknak az ünnepek alatt, a kiadások mégis nőnek. Ennek ellenére az emberek 81 százaléka tartja a karácsony legfontosabb részének a családi együttlétet, hatvan százalékuk a karácsonyfa felállításának rituáléját, 44 százalék a fehér karácsonyt, és csupán 31 százalék érzi fontosnak az ajándékozást. 

A megkérdezettek 78 százaléka decemberi fizetéséből költ a karácsonyra, második fő forrás a kifejezetten az ünnepre spórolt pénz – még ha idén kevesebben nyúlnak is ehhez (21 százalék), mint tavaly (26 százalék). A hitel szerepe csekély az ünnepi kiadások finanszírozásában: a tavalyi felmérés eredményéhez hasonlóan most is csak 5 százalék azok aránya, akik kölcsönt vesznek fel erre a célra.

Az ajándékokat legtöbben (78-80 százalék) a hipermarketekben és a bevásárlóközpontokban szerzik be, de 72 százalék a webáruházak kínálatából is válogat. 

Az előkészületek során a válaszadók több mint fele használja okostelefonját arra, hogy ajándékokat keressen, és ugyanennyien vannak azok, akik ünnepi recepteket nézegetnek telefonjukon.

(SZ)