Továbbra is keresettek lesznek az IT-szakemberek, de az általános béremelkedés jövőre megtorpan – olvasható két amerikai felmérésben.

Nehezen találnak megfelelő szakembereket az IT-vezetők, és ez 2017-ben sem lesz könnyebb, különösen a biztonsági és a hálózatfelügyeleti kulcspozíciók betöltésére törekvő IT-osztályok küszködnek majd – írja a computerworld.hu.

Két, IT területre szakosodott amerikai munkaerő-toborzó cég – a Robert Half Technology és a TEKsystems – is közzétette felmérésének eredményeit.

Az IT-vezetők többsége (63 százalék) szerint a bérek 2017-ben is az idei szinten maradnak. A válaszadók 1 százaléka bércsökkenést vár jövőre, és csupán 36 százalékuk mondta, hogy 2017-ben béremelésre készül, derült ki a TEK Systems éves IT-előrejelzéséből.

A szoftverfejlesztők bérét viszont az IT-vezetők 50 százaléka kész emelni, a szoftvermérnökök fizetését 47 százalékuk, míg a biztonsági és a felhő technológiákhoz értő szakembereket a válaszadók 45, illetve 43 százaléka említette.

A Spiceworks az IT-szakembereket kérdezte meg munkával és bérrel kapcsolatos elvárásaikról. A válaszadók közül jövőre sokan munkahelyet válthatnak: 37 százalékuk tervezi, hogy új munkáltatót keres, 26 százalékuk pedig vonzó állásajánlatra számít, amelyet elfogad.

A megkérdezettek 59 százaléka alulfizetettnek tartja magát jelenlegi munkahelyén, de csak 24 százalékuk számít legfeljebb 5 százalékos béremelésre 2017-ben, és egy előléptetést is csupán 12 százalékuk tart valószínűnek.