A nyugdíjasok és diákok számára szociális bónuszként bevezetett ingyenes vonatközlekedés eddig több mint 14 millió euróba került Szlovákiában. Az állam eredetileg 12 millió euróra becsülte az intézkedés költségeit.

„Az intézkedés jelentős pozitívuma a vasúti közlekedés iránti érdeklődés növekedése, ami az utasszállítás legmodernebb, legkörnyezetkímélőbb és legbiztonságosabb módjai közé tartozik. Az állami utasszállító vállalat évközi viszonylatban csaknem 10 millió emberrel többet szállított” – értékelte a helyzetet Karonlína Ducká, a közlekedési minisztérium szóvívője.

Roman Brecely közlekedési miniszter úgy véli, hogy minden ehhez hasonló intézkedésnek megvannak a hozadékai és a költségei. „Ma valós számok alapján úgy értékelhetjük, hogy ennek az intézkedésnek megvolt az értelme, s a közeljövőben azt bizonyára nem szüntetjük meg. A jövőben is mindent el akarunk követni annak érdekében, hogy egyre több és több ember használja a vonatközlekedést” – mondta a tárcavezető.

Az állami kézben levő vasúti utasszállító vállalat jövedelemkiesése évközi viszonylatban 14,33 millió euróra rúgott – írja a hirek.sk.

A heti és havi bérletek rendes menetjegyek árának 50 százalékkal történő csökkentése a tárca szerint pozitívan hatott a Szlovák Államvasutak (ZSSK) gazdálkodására. Az az iránt mutatkozó növekvő érdeklődés végső soron a bevételt is közel 400 ezer euróval növelte, hiszen kevesebb pénzért többen vették igénybe ezt a lehetőséget.