A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma hat százalékkal bővült januárban, a szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele pedig 3,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

A KSH adatai szerint januárban a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,8, illetve 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 22 milliárd forintra nőtt, ezen belül a szállásdíj-bevétel 4,1 százalékkal, 12 milliárd forintra, a vendéglátásból származó bevétel 0,9 százalékkal, továbbá az egyéb bevételek 6,1 százalékkal, egyaránt 5 milliárd forintra emelkedtek.

Januárban a külföldi vendégek száma 7,9 százalékkal, 255 ezerre, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 5,8 százalékkal, 644 ezerre nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból egyedül a dél-dunántúli régióban csökkent. A januári vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok közül legnagyobb mértékben, egyaránt 16 százalékkal, az Ausztriából és a Romániából érkezők által eltöltött vendégéjszakák száma emelkedett, a keresletbővülés Olaszország és az Egyesült Királyság esetében 5,0 és 4,7 százalékos volt. A Németországból és az Oroszországból érkező vendégek 6,3, illetve 15 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

A belföldi vendégek száma 7,8 százalékkal, 285 ezerre, az általuk eltöltött éjszakáké 6,1 százalékkal, 621 ezerre bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hat turisztikai régióban nőtt, háromban – a Tisza-tónál, Nyugat- és Közép-Dunántúlon – csökkent. SZÉP-kártyával a kártyatulajdonosok 19 százalékkal többet költöttek, a működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1653 egység fogadott el pihenőkártyát, 887 millió forint értékben. 

Január végén a kereskedelmi szálláshelyek száma 2355 volt, 1,5 százalékkal nőtt egy év alatt, a kiadható férőhelyek száma 2,5 százalékkal bővült, meghaladta a 204 ezret. A szállodák szobakihasználtsága 0,9 százalékponttal, 39,1 százalékra emelkedett. (MTI)