A folyamatosan javuló munkaerőpiaci helyzet miatt egyre többen tudnak elhelyezkedni a közmunkások közül.

Szeptemberben a közfoglalkoztatásban résztvevők átlagos száma 216 ezer volt, ami 12,3 százalékkal kevesebb az augusztusi, és 3,5 százalékkal a tavalyi év azonos időszakában mértnél – írja a Magyar Nemzet a belügyi tárca adataira hivatkozva. A lap szerint a javuló tendencia hátterében a közfoglalkoztatási programokból való kilépések kiugróan magas száma áll.

Augusztusban 54 600 ember hagyta el a közfoglalkoztatást, míg júliusban mindössze hétezer, vagyis egyetlen hónap alatt közel nyolcszorosára nőtt a programból távozók száma. Ez egyértelműen a munkaerőpiaci élénküléssel magyarázható, hiszen szeptemberben több mint 30 ezren közös megegyezéssel léptek ki a közfoglalkoztatásból, ami mögött pedig jellemzően az áll, hogy munkát találtak. (Az időzítés alapján ebben a mezőgazdasági idénymunkáknak is komoly szerepe lehetett – a szerk.)

A Belügyminisztérium minden eddiginél több, körülbelül 230 ezer ember közfoglalkoztatását tervezi idén télen, de hogy végül ténylegesen hányan állnak munkába, a közfoglalkoztatók igényeitől is függ – tették hozzá. (MTI)