Kilencvenöt kilométer autópályát akar ebben az évben felavatni az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNADNR) Romániában, amelynek 2016-os költségvetése eléri a 4,23 milliárd lejt.

Az összegből 1,73 milliárd lejt sztrádaépítésre különítenek el, 948,8 millió lejt szánnak az országutak felújítási munkáira, 740,5 millió lejből terelő utakat valósítanak meg, további 145,1 millió lejből pedig hidakat korszerűsítenek – írja a kronika.ro.

A CNADNR tájékoztatása szerint idén elkészül a Szászsebes és Torda közötti autópálya hármas és négyes jelzésű, összesen 28,7 kilométeres szakasza, emellett teljes egészében megépítik a Lugos–Déva-sztráda 3-as jelzésű, 21,14 kilométeres részét, és megvalósítanak 37,13 kilométert a 2-es és 4-es jelzésű szakaszból.

A hatóság abban bízik, hogy ebben az évben, „amennyiben sikerül megoldani a környezetvédelmi engedélyeztetési problémákat”, sikerül majd megnyitni a forgalom előtt a Gyalu és Magyarnádas közötti, 8,7 kilométeres sztrádát is.

A CNADNR azt is közölte: 2016 folyamán összesen 467,2 kilométernyi autópálya kapcsán kezdik meg az adminisztratív procedúrát, azaz versenytárgyalást hirdetnek, megrendelik a megvalósíthatósági tanulmányt, illetve aláírják a kivitelezési szerződést.