Összesen 468 290 eurós bírsággal büntetettek feketemunkáért 156 munkáltatót a munkafelügyelet Szlovákiában a legutóbbi ellenőrzéskor – tájékoztatott Marián Valentovič, a munkahivatal vezérigazgatója.

Az ellenőrök a kiskereskedelem, szolgáltatások és kisebb üzemegységek területén ténykedő munkáltatókat vizsgálták. „Összesen 1941 munkáltatót és 4711 alkalmazottat ellenőriztünk. 156 munkáltató esetében figyeltek fel illegális alkalmazásra, ami az egész szám hozzávetőleg 8 százaléka, miközben 227 esetben bukkantak „feketén” alkalmazottakra. Hozzávetőleg az ellenőrzött személyek 5 százalékáról van szó” – mondta Marián Valentovič.

156 esetben összesen 468 290 eurós bírságot róttak ki az illetékes hatóságok. Az ellenőrzések rámutattak, hogy az alkalmazottak 30 százaléka megállapodás alapján végezte a munkáját. Az ellenőrzött állásigénylők közel 7 százaléka nem megállapodás alapján, hanem illegálisan dolgozott – írja a hirek.sk.

Ján Richter munkaügyi miniszter leszögezte: bár az ellenőrzési akciót előre jelezték, annak eredményeitől senki sem lehet boldog. A vizsgálat során az is bebizonyosodott, hogy továbbra is főleg a szolgáltatások terén nagy mértékben kihasználják a megállapodás alapján dolgozókat, és nem tartják be a minimálbérről szóló törvényt.

Az utóbbi négy évben az illegális foglalkoztatásról szóló tilalmat 3718 munkáltató szegte meg Szlovákiában.