Nemcsak egy éjszaka a szakmáké, a szakképzésé maga a jövő – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Szakmák éjszakája országos pályaorientációs rendezvény megnyitóján.

A miniszter kiemelte, az ország 476 szakképző iskolája és vállalkozása várta a szakmák kipróbálására lehetőséget adó és népszerűsítő programokkal a fiatalokat és a családokat április 12-én. Az esemény legfőbb célja a különböző szakmák bemutatása, népszerűsítése és a szakmunka presztízsének növelése.

A szakképzés továbbfejlesztésével a kormány újabb lépést tesz a munkaalapú társadalom felé, ezért szükség van a jó szakemberekre és az ő megbecsülésükre – hangsúlyozta a miniszter. A kormány nemcsak a felsőoktatásban, hanem már a középiskolai oktatásban is erősíteni szeretné a fiatalok képzését, hogy szakmájukhoz értő emberként mielőbb be tudjanak lépni a munkaerőpiacra, a vállalatok életébe, ezzel hozzájárulva a magyar gazdaság további erősödéséhez. Palkovics László hozzátette: az elindult kedvező demográfiai tendenciák folytatódása mellett el kell érni, hogy minden magyar fiatal úgy kerüljön ki az iskolarendszerből, hogy az alapkompetenciákon túl rendelkezzen olyan készségekkel, kompetenciákkal, amelyek megalapozzák a gazdaság által igényelt képzettség elsajátítását és az egész életen át tartó tanulást.

A piaci szereplőkkel szövetségben, a kamarák és a vállalatok kezdeményezésére még gyakorlatiasabbá és vonzóbbá szeretnénk tenni a szakképzést. A szakképzés jó választás, ami kiszámítható jövőt, biztos megélhetést jelent – hangsúlyozta a miniszter.

Az eseménnyel kapcsolatban kiemelte, hogy a résztvevők élményalapon ismerkedhetnek meg a szakmákkal és a képzéseket folytató intézményekkel.

A 2016-ban indult magyar kezdeményezés bekerült a pályaorientációs európai jó gyakorlatok gyűjteményébe. 2017-ben a programban résztvevők köre tovább bővült: a Szakképzési Centrumokon túl az egyéb fenntartóhoz tartozó, illetve határon túli iskolák és hazai vállalkozások is csatlakoztak.

(Forrás: MTI/ITM, fotó: Mohai Balázs)