Hét bűncselekmény alapos gyanúja miatt indult büntetőeljárás, egyelőre ismeretlen tettes ellen az Alexandra összedőlése kapcsán. A könyvbirodalom csődje alapjaiban rázta meg a hazai könyvkereskedelmet.

Az Alexandra alapítója, Matyi Dezső még tavaly ősszel kérte fel a könyvesbolt-lánc megmentésére a PD Consulting Kft.-t, de a válságkezelés során ettől egyre távolabb jutottak, mert sorra estek ki a csontvázak a szekrényből. Csak a cégbirodalomba tartozó Rainbow Kft. átvilágítása során 240 millió forintos hiányra derült fény, és az is kiderült, hogy miközben a cég nem tudta kifizetni tartozásait, a hiányzó pénzt évi öt százalék kamatra kölcsönadták – írja a Magyar Idők.

A PD Consulting ügyvezetője sorra tette meg a feljelentéseket, volt közülük, amely közel másfél milliárdos sikkasztás alapos gyanúját vetette fel. A válságkezelő olyan iratokra bukkant, melyek szerint a Rainbow Kft. és a Könyvbazár Kft. nevében lejárt határidejű, értéktelen sportutalványokat vásároltak, amire hivatkozva aztán egy év alatt 1,436 milliárd forintot vettek ki a cégből – olvasható a lapban.

A legutóbbi feljelentés azért született meg, mert a Rainbow és a Könyvbazár informatikai rendszerét kezelő cég nem adott hozzáférést a PD Consultingnak, így nem tudták folytatni a cégek további átvilágítását. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elfogultságot jelentett be, miután a PMSC Sport Kft.-ben együtt tevékenykedett Pécs labdarúgásáért Matyi Dezsővel, az ORFK bűnügyi igazgatója így a nyomozásokra a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki. Többek között csalás, sikkasztás, jogosulatlan pénzintézeti tevékenység, személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik a nyomozás ismeretlen tettes ellen.