Nem tudnak minden munkát elvállalni a kész- és könnyűszerkezetes házakat építő vállalkozások, amelyek többsége már a jövő év első felére is be van táblázva.

Folyamatosan kapják a megrendeléseket kész- és könnyűszerkezetes házakra az ezzel foglalkozó vállalkozások – írja a Magyar Idők.

A kivitelező cégek visszás helyzetbe kerültek: örülnek a sok munkának, ugyanakkor képtelenek azonnal teljesíteni az összes megkeresést, így ezek közül számosat vissza kell utasítaniuk – mondta a lap érdeklődésére az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke.

Kárpáti József kiemelte, az otthonteremtési program ösztönzői révén átlagosan legalább háromszorosára nőtt a megrendelésállomány a tavalyihoz képest, a vállalkozások pedig jellemzően a jövő nyár elejéig be vannak táblázva.

Az a tapasztalat, hogy a ház összességében akkor sem lesz igazán olcsóbb, ha valaki feketén dolgoztat, mert számtalan probléma merülhet föl, ami később akár milliós többletkiadással járhat – hangsúlyozta Kárpáti József, hozzátéve, hogy őket is számos helyre hívják ki csalódott ügyfelek, akiknek a házába rosszul helyezték be a nyílászárókat, szelel a ház vagy félig készen otthagyják az építkezést.

Félrevezetheti a megrendelőket, hogy a forgalmi adó csökkentése ellenére nem mérséklődik a könnyűszerkezetes házak ára. Kárpáti József szerint a szigorúbb tervezési szabályok, a nemsokára kötelezővé váló felelősségbiztosítás eleve több száz ezer forintos plusztételeket jelentenek, emellett pedig az anyagdíjak és különösen a munkadíjak emelkedtek.

A könnyűszerkezetes házépítéssel foglalkozó ugyanis rengeteg szakmunkás hiányzik, közülük korábban sokan külföldre mentek. Vannak azonban pozitív példák is, mert a tagozat elnöke szerint jó néhány külhonban dolgozó éppen az ágazat felfutásáról szóló cikkeket olvasva jelentkezett be hazai cégeknél, hogy a korábbinál jelentősen magasabb bérért ugyan, de visszatérne.

Kárpáti József szerint ma egy átlagos, száz négyzetméteres könnyűszerkezetes családi ház műszaki tartalomtól függően 20-22 millió forintba kerül, és megfelelő kivitelezői csapattal akár két hónapon belül elkészülhet.