Csökkentheti a nemek közti bérszakadékot, ha több nő jelenik meg az infokommunikációs szektorban. Magyarországon az ágazatban dolgozó nők aránya elmarad az uniós átlagtól – olvasható az Európai parlament összeállításában.

A rohamosan fejlődő technológia világában az információs és kommunikációs technológiák (IKT) új lehetőségeket jelenthetnek a nők és fiatal lányok számára, a véleménynyilvánítás és a részvétel eszközeiként pedig hozzájárulnak a nemek közötti egyenlőség növeléséhez – olvasható az Európai Parlament (EP) „Nemek közötti egyenlőség a digitális korban: több nőt az IKT-szektorba” című összeállításában.

Ha több nő kerül a digitális szektor magas szakmai tudás igénylő, jól fizető pozícióiba, az általánosságban a nemek közti bérszakadék megszüntetésében is fontos szerepet játszhat – olvasható az Európai parlament közleményében.

A rohamosan bővülő infokommunikációs szektorban évi 120 ezer új állást hirdetnek meg, az ágazat az uniós GDP 4,2 százalékát termelte 2014-ben a statisztikák szerint. Az előrejelzések szerint 2020-ra azonban 900 ezer fős szakemberhiány várható az európai IKT szektorban.

Éppen ezért aggasztó, hogy a nők továbbra is alulreprezentáltak ezen a területen. A lányok sokkal kevésbé valószínű, hogy ilyen irányba tanuljanak tovább, emiatt nagyon alacsony számban jelennek meg az IKT szektor munkaerőpiacán.

2015-ben körülbelül 1,4 millió diák választott infokommunikációs képzést az Európai Unióban, ennek mindössze 17,2 százalékuk lány. A 8,2 millió főt foglalkoztató uniós IKT szektorban csupán 16,7 százalék volt a nők aránya a 2016-os adatok szerint.

Magyarország ráadásul valamivel még el is marad az uniós átlagtól: hazánkban az IKT képzésben résztvevő nők aránya 16,5százalék, az ágazatban dolgozóké csekély 13,1 százalék.

Az alacsony arány a vezetői pozíciókban is tartja magát, így míg más ágazatokban a női vezetők aránya átlagosan 45százalék, addig az infokommunikációs szektorban mindössze 19 százalék.

Mit tesz az Európai Parlament?

Az idei nemzetközi nőnap alkalmából az EP kiemelten foglalkozik a nemek közötti egyenlőséggel az infokommunikációs szektoron belül is.

„Egy olyan Uniót szeretnénk létrehozni, ahol mindenki részt vesz a minket körülvevő világ, a társadalom alakításában. Épp ezért olyan fontos, hogy a digitális szektorba is bevonjuk a nőket” mondta Terry Reintke (zöldpárti, német), a nemek közti egyenlőségről és a nők jogainak erősítéséről a digitális korban című állásfoglalás szerzője.

Uniós támogatás és ösztönzés az IKT szektor iránt érdeklődő nőknek

Az EU már most számos kezdeményezéssel igyekszik támogatni és ösztönözni az IKT szektorban dolgozó vagy az iránt érdeklődő nőket. Az EU Code Week keretében Európa-szerte szerveznek bárki számára elérhető, programozással kapcsolatos rendezvényeket, a WeHubs a szektorban vállalkozást indító nőket támogatja budapesti partnerrel is. Az Európai Bizottság Digitális Készségek és Munkahelyek nagykoalíciója a digitális oktatással foglalkozó intézményeket és cégeket fogja össze, az Európai startup-vezérek klubja pedig webes vállalkozók hálózata. A digitális oktatásra irányuló kezdeményezéseket díjazza a bizottság Európai Digitális Készségek Díja, a Női Innovátorok EU-díjára pedig női vállalkozók pályázhatnak.