Több mint százszorosára nőhet az e-kereskedelemhez kapcsolódó vámeljárások száma Magyarországon két éven belül, miután európai uniós rendelet értelmében 2021-től az unión kívüli országokból érkező, kis értékű csomagok után is adófizetési kötelezettség keletkezik – figyelmeztetett a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) és a Magyar Vámügyi Szövetség (MVSZ).

A két szakmai szervezet csütörtökön kiadott közös közleményben ismerteti, hogy a jelenlegi szabályozás szerint az Európai Unión kívülről érkező árura akkor nem kell vámot és áfát fizetni, ha értéke nem éri el a 22 eurót. Ezek pedig sok visszaélésre adtak lehetőséget, köztük olyanokra például, hogy ennél kisebb összeget tüntetnek fel a csomagon, ezzel jelentős bevételkiesést okoztak az EU-nak és a tagállamoknak.

A 2021. január elsején hatályba lépő, európai uniós jogszabály első körben megszünteti a kis értékű küldemények adómentességét. A szervezetek szerint ez jelentős kihívás elé állítja az áruimport folyamatában részt vevőket, elsősorban az adóhatóságot és a vámügynöki szolgáltatást végző logisztikai szereplőket – írják.

A két szakmai szervezet úgy számolja, hogy az e-kereskedelemhez kapcsolódóan jelenleg évi mintegy 300 ezer darab vámkezelési eljárás zajlik. A kis értékű postai küldeményeknél eddig csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeztek, nem volt szükség ezek esetében adó- és vám kivetésére.

Mint írják, a jogszabályváltozást és a postai csomagok forgalmának évi 20-25 százalékos növekedését is figyelembe véve, 2021 január elsejétől a meglévő vámeljárási esetszám mellett, várhatóan további, évi több mint 40 millió vámeljárás várható. A légi úton érkező árumennyiség növekvő volumenét jól érzékelteti, hogy 2015 és 2018 decembere között 91,5 ezer tonnáról 146 ezer tonnára nőtt a Budapest Airport cargo-forgalma – áll a közleményben.

Továbbá azt is közölték, a két szakmai szervezet többféle, a helyzetet rendszerszinten orvosló megoldáson is dolgozik. Munkacsoportban feltárják a beavatkozási pontokat,  körüljárják a megoldási lehetőségeket, és felajánlják szakmai együttműködésüket a Pénzügyminisztériumnak, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak – olvasható a közlésben.

(NT)