A Szlovák Államvasutak jelenleg 218 új alkalmazottat keres. Elsősorban Nyugat- és Közép-Szlovákiában mutatkozik hiány vasutasokból.

A megfelelően képzett szakdolgozók hiánya már több éve foglalkoztatja a Szlovák Államvasutak (ŽSR) vezetését. A gond a tapasztalt szakemberek nyugdíjaztatásával függ össze, valamint azzal, hogy több éven át nem képezték az utódjaikat a középiskolákban – írja a hirek.sk.

Jelentős hiány mutatkozik forgalmistákból, zárófékezőkből, vasúti szerkezetekkel foglalkozó lakatosokból, különböző villamossági szakemberekből, mozdonyvezetőkből, váltókezelőkből és pályamunkásokból.

A ŽSR prioritásának tartja a fontos munkakörök fiatal, szakképzett munkaerővel történő feltöltését. A Szlovák Államvasutak aktívan bekapcsolódik a közép- és főiskolákon folyó duális oktatásba és az ösztöndíj-programba.

Tavaly 912 alkalmazott távozott a vállalattól. Közülük 307-en nyugdíjba mentek, illetve 101, főként adminisztratív alkalmazott szervezési okokból távozott. A ŽSR dolgozóinak átlagbére 2017-ben 962,43 euró volt.