Jövőre az ideinél 16 százalékkal nagyobb állami támogatást kapnak majd a Szlovákiában élő nemzetiségek, összesen 4,5 millió eurót – jelentette be keddi pozsonyi sajtótájékoztatóján Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos.

Az állami támogatást polgári társulások, alapítványok, történelmi egyházak, települések, valamint megyei és helyi önkormányzati fennhatóság alatt működő szervezetek igényelhetik – írja a hirek.sk.

A támogatások nyújtásának feltételei a tavalyi évhez viszonyítva nem változtak. A kormánybiztosi hivatal eleget tett a kérvényezők, illetve támogatásban részesülők kéréseinek, a felhívásba belefoglalta az észrevételeiket és kéréseiket is.

A kérvényeket 2017. január 16-ig kell benyújtani. Bukovszky László az egyes nemzetiségeket képviselő szervezetek figyelmét arra is felhívta, hogy jelöljenek képviselőket a szakmai értékelő bizottságokba, többségüknek ugyanis lejár a két évre szóló mandátuma.

A legkisebb igényelhető támogatás 500, a legnagyobb pedig 150 000 euró, a kiírás a legalább 5 százalékos önrészt is feltételül szabja. A kormánybiztos tájékoztatása szerint valamennyi nemzeti kisebbség esetében emelik a rendelkezésre álló összeg nagyságát. A teljes összegből a legtöbb pénzt, 2,258 millió eurót a szlovákiai magyar közösség kap.

A jelenleg hatályos támogatási rendszert 2018-tól a Nemzeti kisebbségek kultúrájának támogatását szolgáló alap (kisebbségi kulturális alap) váltja majd fel. A megalapításához szükséges törvényjavaslat Bukovszky szerint már elkészült, s azt a kulturális tárca ez év végéig bocsátja tárcaközi egyeztetésre.

A kisebbségi kulturális alapnak a 2017-es év közepén kell létrejönnie, s abból 2018. január 1-től igényelhető majd anyagi támogatás.