Több mint kétezer illegális turisztikai szálláshelyet zárattak be Barcelonában az elmúlt 16 hónapban. Az ellenőrzések során csaknem 5500 jogtalanul működő szállásra bukkantak, amelyből csaknem háromezret büntettek bírsággal.

A katalán kormányzat a múlt hónapban emelte meg a kiszabható bírság maximális összegét az eddig 30 ezer euróról (9,3 millió forint) 60 ezer euróra (18,6 millió forint). Az engedély nélküli turisztikai szálláshelyek között 19 diákkollégium is szerepelt. A bezárásra ítélt helyek többsége azonban egyelőre tovább folytatja szabályellenes működését. Ezért 127 ingatlan már pecséttel záratott le az önkormányzat.

Janet Sanz önkormányzati tanácsos szerint céljuk, hogy 2023-ra legalább háromezer illegális szállás szűnjön meg véglegesen. A városvezetés egy évvel ezelőtti becslése szerint Barcelonában mintegy 6300 engedély nélkül működő hely fogad turistákat. Az illegális szállások leleplezése elsősorban lakossági bejelentések útján történik, amelyek valódiságát egy most duplájára, 40 főre bővített figyelőszolgálat vizsgálja meg, akikkel 34 ellenőr is dolgozik. Év végére létszámukat 80-80 főre bővítik.

Barcelona 2015-ben megválasztott új vezetése azért üzent hadat az engedély nélküli szállásadóknak, mert úgy véli, hogy az káros a városnak, a jogszerűen működő szolgáltatóknak, és rontja a vendéglátás minőségét. Emellett célja átformálni, ésszerűsíteni a város bizonyos részeit túlterhelő turizmust, hogy Barcelona élhető maradjon lakóinak, de élvezhető azoknak a turistáknak is, akik szeretnék megismerni. Évek óta rendületlenül Katalónia a fő turisztikai célpontja Spanyolországnak, ahova az elmúlt évben összesen 17 millió külföldi látogatott el. (MTI)