Júliusban tovább lassult és több mint hároméves mélypontra esett vissza az euróövezet feldolgozóiparának aktivitása az S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.

Az S&P Global beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden publikált végleges értéke az előzetesen közöltnek megfelelően júliusban 42,7 pontra, 38 havi mélypontra csökkent a júniusi 43,4 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Júliusban az euróövezeti feldolgozóiparban a termelés volumene, a foglalkoztatás, a beszerzési aktivitás, valamint az új megrendelések egyaránt gyorsuló ütemben csökkentek. A világjárvány miatti lezárások által sújtott hónapokat nem számítva az euróövezeti feldolgozóipari termelés és kereslet csökkenése a 2008-2009-es pénzügyi válság óta nem látott szintre súlyosbodott.

Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető gazdasági elemzője szerint „a feldolgozóipar továbbra is az euróövezet Achilles-sarka”. A gyártók ismét gyorsuló ütemben csökkentették termelésüket a lanyhuló kereslethez alkalmazkodva.

A felmérés az euróövezet feldolgozóipari termelésének 89 százalékát adó nyolc tagállam bevonásával készült július 11. és július 24. között. A nyolc ország közül csak Görögország ért el 50 pont feletti értéket. Az 53,5 pontos görög érték 14 havi csúcsot jelent a júniusi 51,8 pont után. A spanyol 47,8 pont héthavi mélypont. Négyhavi csúcsot ért el Hollandia 45,3 ponttal és kéthavi csúcsot Olaszország (44,5). A 47,0 pontos ír, a 45,1 pontos francia és a 38,8 pontos német BMI egyaránt 38 havi mélypontnak felel meg, Ausztria 38,8 pontos júliusi BMI-adata pedig 39 havi mélypontot jelent – ismertette az S&P Global.

(Forrás: MTI)