Idén összesen több mint egymilliárd forintot fordít a kormányzat a nyári zenei, művészeti és szabadidős fesztiválok támogatására – mondta el Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

A politikus felidézte: idén 250 millió forintot fordítanak célzottan a vidéki fesztiválok támogatására, azzal a céllal, hogy minél több embernek legyen lehetősége saját lakókörnyezetében is minőségi kulturális programokat látogatni. Kiemelte: ez az összeg jövőre a duplájára, 500 millió forintra növekszik, a 2017-es költségvetési törvény alapján.

Emellett a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) meghívásos pályázatain keresztül 200 millió forinttal, míg az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumán keresztül további 250 millió forinttal támogatják a nyári rendezvényeket.

Kulturális és turisztikai pályázatokra a kulturális tárca a turizmusért felelős minisztériummal együtt 400 milliót fordít, de számos kisebb gyermek és határon túli program is részesül a kormányzati támogatásból.

Rétvári Bence elmondta, hogy idén 100 millió forintot kap a 25 éves Zempléni Fesztivál, támogatja a kormány a győri Györkőcfesztivált vagy a kaposvári gyermekszínházi biennálét, a színházi fesztiválok között a POSZT mellett a debreceni DESZKA vagy a nyíregyházi Vidor fesztivált, de a busójárás, az Ördögkatlan, a miskolci Cinefest nemzetközi filmfesztivál és több táncfesztivál is részesül támogatásban. (MTI)