A Magyar Nemzeti Kereskedőház nagyváradi regionális képviselete több mint 1 milliárd forint értékű üzletkötésben működött közre a megnyitása óta. Az iroda ezen túlmenően több mint 450 Bihar megyei magyar érdekeltségű vállalkozással alakított ki napi szintű együttműködést – hangsúlyozta Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Románia kiemelt stratégiai partnere Magyarországnak, melyben kiemelt szerepet játszik, hogy itt él a legnagyobb lélekszámú külhoni magyar közösség, közel másfél millió fő. A két ország közti kiváló gazdasági együttműködés hazánk exportmutatóiban is tetten érhető, hiszen a román piacra irányuló magyar export 2010 óta mintegy 380 milliárd forinttal bővült.

Tekintettel a dinamikusan fejlődő gazdasági és üzleti együttműködésekre a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) összesen 7 regionális irodát nyitott Erdélyben. Az irodahálózat az első képviselet megnyitása óta több mint 2,7 milliárd forint értékű üzletkötésben működött közre.

Az erdélyi képviseletek közül kiemelkedik az MNKH nagyváradi regionális irodája, amely mintegy 450 Bihar megyei magyar érdekeltségű vállalkozással alakított ki napi szintű együttműködést, mindamellett pedig több mint 1 milliárd forint értékű konkrét üzlet létrejöttében vállalt aktív szerepet.

Határokon átívelő multiszektorális együttműködések 

Az MNKH nagyváradi képviseletének aktív szakmai tevékenységének köszönhetően számos – mind anyaországi, mind erdélyi – magyar vállalkozás ért el kiemelkedő exportsikereket. Egy Nagyárad melletti bútorüzem például az iroda közreműködésével Magyarországon, Biharkeresztesen bővítette tovább termelését, amelynek köszönhetően a vállalkozás több mint 220 millió forint forgalmat realizált 2017-ben. Az erdélyi cég magyarországi terjeszkedése kiválóan reprezentálja, hogy az exporttevékenység mellett jelentős üzleti potenciált rejtenek a határon túli magyar vállalkozások számára az anyaországi beruházások is.

,,A nagyváradi iroda példája kiválóan mutatja, hogy a határon túli exportfejlesztés mellett nagy jövő van a határokon átívelő magyar-magyar együttműködések dinamizálásában is. Az iroda nagyváradi partnercégének biharkeresztesi gyártóüzemének megnyitása például új munkahelyeket teremtett, egyúttal kiinduló pontjává válhat az erdélyi magyar vállalkozás németországi exporttevékenységének is” – mondta Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

A nagyváradi iroda sikerességét mutatja továbbá az is, hogy számos együttműködés alakult ki az élelmiszeripar, a könnyűipar, illetve az építőipar területén is, valamint az, hogy a Bihar megyei vállalkozások az anyaországi mellett több felvidéki magyar céggel is partnerkapcsolatot alakítottak ki.