A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több mint 60 milliós bírságot szabott ki az Air7 vitamincsalád forgalmazóira, amiért alátámasztatlan állításokkal, jogszerűtlen reklámmódszerrel és szakhatósági regisztráció nélkül hirdették a termékeket a hazai fogyasztóknak. A termékcsaládba tartozó „Air7 a tüdő vitaminja” márkanevű termékeket korábban a Nébih is vizsgálta és 2022. júliusában kivonatta azokat a forgalomból.

Az Air7 étrend-kiegészítő termékcsalád értékesítését a koronavírus-járvány aktív szakaszában kezdték meg, a patikákban, bioboltokban és interneten is kapható készítmények forgalmazását aktív, közszereplők közreműködésével megvalósított reklámkampánnyal támogatták és kifejezetten a termékcsalád tüdőerősítő hatását emelték ki.

A versenyhivatal vizsgálata megállapította: az Air7 étrend-kiegészítő termékek hazai forgalmazói a vitamincsalád népszerűsítésekor több szempontból tisztességtelen, valamint az uniós ágazati szabályozással is ellentétes gyakorlattal tévesztették meg a fogyasztókat. A GVH feltárta, hogy a vállalkozás megtévesztően hirdette a termékeket „tüdő vitaminjaként” vagy „Air7 tüdővitaminként” – ugyanis ezeket, illetve a számos további egészségre ható állítást semmi sem alapozta meg. A készítmények a szakhatósági vizsgálat alapján sem tartalmaznak semmilyen összetevőt, amely a tüdő egészségét támogató hatással bírna. A fogyasztókat megtévesztő állítások egyúttal megsértették az Európai Unió élelmiszer-ágazati szabályait is.

A GVH közlése szerint nem csupán a hirdetések állításainak valóssága, de azok módszerei is jogsértőnek bizonyultak: a reklámok ugyanis egészségügyi szakemberek, illetve intézmények ajánlásaira hivatkoztak, amelyet a termékkör esetében szintén tilt az uniós szabályozás. Jogsértőnek minősült emellett az is, hogy a cégek egy rövidebb időszakban az előírt szakhatósági regisztráció hiányában reklámozták a termékeket, amikor azok még nem voltak jogszerűen forgalmazhatóak Magyarországon.

Kitértek arra, hogy az Air7 termékcsalád „a tüdő vitaminja” márkanévvel ellátott készítményeit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is vizsgálta és 2022. júliusában meg is tiltotta a félrevezető jelöléssel hirdetett étrend-kiegészítő termékek forgalmazását. A Nébih szakemberei azt állapították meg, hogy az „Air7 a tüdő vitaminja” márkanév alatt forgalmazott étrend-kiegészítők egyetlen összetevője esetében sem igazolt, hogy az a tüdő egészségét támogatná, különösen egy, a tüdőt érintő járvány idején felmerülő fokozott kockázat esetén.

Súlyosbító körülményként vették figyelembe, hogy a termékcsalád a koronavírus-járvány idején került piacra, amikor a fogyasztók különösen érzékenyek, sérülékenyek és kiszolgáltatottak voltak a tüdő – és általában az immunrendszer – védelmét ígérő üzenetekre. A GVH határozata azt is kiemeli, tekintettel, hogy a cégek figyelmen kívül hagyták az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet jelzéseit reklámgyakorlataik jogszerűtlenségéről.

A versenyhatóság döntésében összesen 60,5 millió forintos bírságot szabott ki a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokban részt vevő, illetve abban érdekelt négy vállalkozásra: a Siren7 Kft.-re (f.a.), a Siren7 LLP-re, a GREEN SPLID S.R.L.-re és a Kalibra Innovatív Kft.-re.

FRISSÍTÉS

Az Air7 vitamincsalád védjegytulajdonosa pert indít a Gazdasági Versenyhivatallal szemben, mert szerinte a hatóság alaptalanul bírságolta meg – közölte a forgalmazó.

A versenyhatóság által indított eljárásokban érintett Green Splid SRL-nek és a Kalibra Innovatív Kft.-nek annak ellenére kellene bírságot fizetnie, hogy nem forgalmazták azt a készítményt, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábban betiltott – írták. Hangsúlyozták, hogy az általuk jelenleg is forgalmazott Air7 termékek minősége kifogástalan, a termékek összetétele, hatása nem is volt soha eljárások tárgya.

A közlemény szerint a Green Splid SRL és a Kalibra Innovatív Kft. 2022 tavaszán vásárolta meg az Air7 termékek forgalmazásának jogát a SIREN7 Kft.-től, amely elhallgatta, hogy versenyfelügyeleti eljárás alatt áll. A termékcsaládhoz tartozó, tüdővitaminként reklámozott, a hatóságok által kifogásolt terméket a SIREN7 Kft. hirdette, de már ők sem árusítják, felszámolás alatt állnak. A két társaság ezért nem csak a GVH határozatát támadja meg, de egyúttal elhatárolódnak a SIREN7-től is. Hozzátették, hogy a hatóságokkal folyamatosan együttműködtek, miután rájöttek arra, hogy a „cégcsoport szándékos megtévesztése miatt sodródtak bele az eljárásokba”.

Az „Air7 a tüdő vitaminja” márkanevű termék forgalmazását a Nébih júliusban tiltotta meg. Vizsgálatuk szerint az étrend-kiegészítő nem járul hozzá a tüdő egészségéhez, bár a jelölése ezt állította. A GVH később az Air7 korábbi és jelenlegi forgalmazóit is megbüntette, mivel bizonyítatlan állításokkal, jogszerűtlen reklámmódszerrel és szakhatósági regisztráció nélkül hirdették a termékeket – olvasható a határozat indoklásában. A bírság összege összesen 60,5 millió forint.

A Green Splid Kft.-re kirótt bírsággal a cég nem ért egyet, mert ez a vállalkozás csak védjegytulajdonos, nem forgalmazó. A Kalibra Innovatív Kft. és a Green Splid SRL cégek tulajdonosai ezért a GVH határozatát bíróság előtt megtámadják – írták közleményükben.

(Forrás: MTI)