Az Európai Beruházási Alap (EIF) és az Erste Bank Hungary garanciamegállapodásával 67 millió euró értékben juthatnak kedvező finanszírozáshoz innovatív magyar kis- és középvállalkozások (kkv). Az első, csak Magyarországra szóló InnovFin keretmegállapodás nyomán az Erste mintegy 350 innovatív kkv-nak biztosíthat kedvezőbb feltételekkel hiteleket, illetve lízingmegállapodásokat.

A magyarországi innovatív kkv-k finanszírozását segító megállapodást írt alá csütörtökön a EIF és az Erste Bank Hungary. Pier Luigi Gilibert, az EIF vezérigazgatója (képünkön balra) sajtótájékoztatójukon elmondta: „Örömünkre szolgál, hogy megköthetjük az első olyan InnovFin garanciamegállapodást, amellyel kifejezetten magyarországi kkv-kat támogathatunk. Az Erste Bank Hungary a legnagyobb magyarországi bankok egyike, tevékenységi között komoly szerepet kap a kkv-k hitelezése. Az újonnan megkötött megállapodás elősegíti, hogy a bank kedvezőbb feltételeket kínálva fokozza tevékenységét a kkv-k innováció-finanszírozásában.”

A megállapodás megkötésével kapcsolatban Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója (képünkön jobbra) azt mondta: „Az Erste mindig is élen járt Magyarország nemzetközi pénzügyi kapcsolatainak kiszélesítésében és biztonságos forrásbevonási hátterének kialakításában. Vállalati szegmensünk örömmel fogadja az új portfólió-garanciát. Üzleti célkitűzéseinkkel összhangban folyamatosan azon dolgozunk, hogy irányt mutassunk az innovatív kis- és közepes vállalatok finanszírozása terén. Mindenki bankjává kívánunk válni, hiszünk ügyfeleinkben, ennek megfelelően szoros és erős kapcsolatot építünk ki velük.”

Győr Tamás, az Erste Bank Hungary vállalati üzletfejlesztési vezetője hozzátette: „A kkv-hitelezési piac elmúlt években tapasztalt gyors ütemű növekedését követően idén is arra a számítunk, hogy hitelállományunk a piaci átlagot meghaladó mértékben bővül. A kereslet leginkább a beruházási hiteleknél és a kapcsolódó működőtőke-finanszírozásnál jelentős. A most megkötött garanciamegállapodás lehetőséget kínál számunkra, hogy előnyös hitellehetőségek szélesebb tárházával segítsük elő kkv-partnereink növekedését.”

Az Európai Beruházási Terv feladata a beruházások előtt álló akadályok lebontása, a figyelemfelkeltés és technikai segítség különféle beruházási projektek számára, valamint annak biztosítása, hogy az új és a meglévő finanszírozási forrásokat körültekintően használják fel. Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) keretében eddig finanszírozásra jóváhagyott projektek és megállapodások a várakozások szerint több mint 264 milliárd euró beruházást generálnak az EU 28 tagállamában, és ezáltal 589 ezer kis- és középvállalatot támogatnak – ismertette Zúgó Liliána, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének munkatársa.

Az InnovFin kkv-garanciakeret a Horizon 2020, az Európai Unió Kutatási és Innovációs Keretprogramja részeként létrehozott EU InnovFin Finance for Innovators elnevezésű, az innovációban élenjáró társaságok finanszírozására hivatott kezdeményezés keretében jött létre. A kezdeményezés 25 ezer és 7,5 millió euró közti finanszírozáshoz nyújt garanciát és viszontgaranciát annak érdekében, hogy javuljanak a legfeljebb 499 főt foglalkoztató innovatív kis- és középvállalatok hitelhez jutásának feltételei.

A kezdeményezést az EIF kezeli, a finanszírozási lehetőségeket pedig pénzügyi közvetítők – bankok és egyéb pénzintézetek biztosítják – az EU tagállamokban és társult országokban. Ennek keretében az Európai Unió és az EIF garanciát nyújt a pénzügyi szolgáltatók számára a kezdeményezés keretében folyósított hitelfinanszírozáson esetlegesen elszenvedett veszteség egy részére.

Az EIF az Európai Beruházási Bank csoport részeként működik. Elsődleges feladata európai mikrovállalkozások, valamint kis- és közepes vállalatok támogatása, finanszírozási lehetőségeik bővítésének segítségével. Az EIF kifejezetten a szóban forgó piaci szegmens számára létrehozott kockázati és növekedési tőkéhez, valamint garanciatermékekhez és mikrohitelezési eszközökhöz kínál hozzáférést. Az EIF az Európai Unió célkitűzéseinek megvalósulását segíti elő az innováció, a kutatás-fejlesztés, a vállalkozásfejlesztés, a növekedés és a munkahelyteremtés terén.