A következő két évben 1000 milliárd rubelnél is nagyobb bevételt várnak több orosz állami vállalat részleges privatizációjától. A legnagyobb tétel a Rosznyefty 19,5 százalékának eladása lehet.

Vlagyimir Putyin elégedetlen az orosz állami vállalatok két éve meghirdetett új privatizációs folyamatával. Az orosz elnök a héten újabb tanácskozást hív össze, hogy utasítást adjon a gyorsítással kapcsolatban – értesült Moszkvában a Vedomosztyi napilap.

A 2013-ban meghirdetett programnak nem kedvezett az Oroszország elleni nyugati szankciós politika, amelynek következményeként több multi cég is visszafogta a termelését vagy felfüggesztette tevékenységét az országban.

A héten Putyin várhatóan utasítást ad arra, hogy a következő két évben mely állami nagyvállalatok részbeni privatizációját tűzzék napirendre a távközlési (Rosztyelekom), a közlekedési (Aeroflot) és az energetikai szektorból. Utóbbiban a Rosznyefty 19,5 százalékos részének eladásából 500 milliárd rubelnél is nagyobb összeget várnak a központi költségvetésbe.