A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) közreműködésével tíz magyar cég vett részt a mezőgazdasági gépekre és kapcsolt szolgáltatásokra fókuszáló, nyitrai Agrosalon szakkiállításon. Az idei év minden korábbi várakozást felülmúlt, hiszen a hazai vállalkozások az eseményt követően összesen több mint 220 millió forint értékben realizáltak konkrét üzletkötéseket, megrendeléseket.

Az Agrosalon Szlovákia egyik kiemelt mezőgazdasági és ágraripari szakkiállítása, melyen több száz vállalkozó mutatja be termék- és szolgáltatási portfólióját a kilátogató több tízezer szakmai érdeklődő előtt. Az idei eseményen a Kereskedőház ezer négyzetméteres egységes nemzeti standon biztosított kiállítási lehetőséget tíz magyar partnercégének.

A rendezvény keretében a kiállító magyar cégek több mint 70 üzleti tárgyalást lefolytattak, amelynek eredményeképpen összesen mintegy 220 millió forint értékű konkrét exportlehetőséghez jutottak. A sikeres tárgyalásoknak köszönhetően a magyar cégek többek között betakarító adaptert, szemes takarmányhoz használatos speciális tisztító-szárító berendezést, valamint tápanyag szóró eszközöket értékesítettek szlovák vevőiknek.

„Szolgáltatási portfolióink egyik kiemelt és népszerű exportpromóciós eszköze a nemzetközi szakkiállításokon, vásárokon való részvétel biztosítása a magyar cégek számára. Az egyes eseményeken való bemutatkozás kiváló lehetőség a vállalkozásoknak személyes üzleti partnerkapcsolatok kiépítésére, a nemzetközi trendek megismerésére és nyomon követésére, valamint konkrét exportlehetőségek felkutatására, üzletkötésekre. A mostani kiugró eredmény is jól példázza, milyen jelentős hozzáadott értéke van a hatékony exportpromóciónak ” – fogalmazott Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója (képünkön).

Fókuszban a felvidéki Gazdaságfejlesztési Program

A Magyar Kormány – a vajdasági és a kárpátaljai minta alapján – idén márciusban meghirdette a felvidéki magyarság gazdasági felzárkóztatását és versenyképességének fokozását célzó Gazdaságfejlesztési Programját, mintegy 5 milliárd forintos keretösszeggel. A rendelkezésre álló források felhasználásával a felvidéki cégek modernizálni tudják vállalkozásukat, gépeket eszközöket vásárolhatnak, ezáltal bővítve termelésüket.

A Kereskedőház stratégiai feladata reprezentálni azon anyaországi cégeket, melyek elsősorban a mezőgazdasági és mezőgépek terén kínálnak olyan nemzetközi szinten is bizonyított, versenyképes, korszerű és innovatív eszközöket és megoldásokat, amelyek a Gazdaságfejlesztési Program keretében minden felvidéki magyar vállalkozás számára elérhetők.