Csoportos létszámleépítés keretében 143 dolgozóját bocsátja el Celldömökön a sütőipari és cukrászati termékeket készítő, Wewalka.

Soós Ferenc, a Sárvári Járási Hivatal foglalkoztatási osztályának munkaerőpiaci koordinációs referense elmondta: a Wewelka a jogszabályban előírt határidőket betartva május 6-án jelentette be előzetesen a csoportos létszámleéítés szándékát, majd  végleges döntéséről május 30-án tájékoztatta a munkaügyi központot. A leépítés 132 fizikai dolgozót és 11 szellemi munkakörben foglalkoztatottat érint, a munkaviszony megszüntetését június 30-án közlik az érintettekkel.

Szólt arról is, hogy június 2-án állásbörzét tartanak Celldömölkön a Kemenesaljai Művelődési Központban, amelyen a térség 40 munkáltatója mutatja be állásajánlatait. Celldömölkön és térségében mindössze négy százalék körüli a munkanélküliek aránya, ezért reményei szerint a Wewalka elbocsátott dolgozói is találnak majd megfelelő munkát a feldolgozóiparban.

Az MTI értesülése szerint az osztrák tulajdonú sütőipari cég azzal indokolta a létszámleépítést, hogy Európa több országában értékesített termékei iránt csökkent a kereslet, ezért a jövőben sütemények helyett főleg száraztészta gyártására térnek át. A Wewalka zöldmezős beruházásként felépített 3900 négyzetméter alapterületű üzemét 2005-ben adták át Celldömölkön.

A cég 2011-ben a Nyugat-Dunántúli Operatív Program regionális ipartelepítést támogató pályázatán 194 millió forint támogatást kapott, amelyből 645 millió forintos beruházással építette fel újabb 4470 négyzetméter alapterületű üzemét, az alkalmazottak létszáma akkor meghaladta a 350-t. A létszámleépítés után 130-an maradnak. (MTI)