A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer az elmúlt egy évben 16,8 millió parkolási tranzakciót és 1,1 millió elektronikus autópálya-matrica vásárlást bonyolított. Az előbbinek 7 milliárd, míg az utóbbinak 4,2 milliárd forint volt az összértéke.

A társaság következő projektje az elektronikus jegyrendszer bevezetése a tömegközlekedésben. A mobiltelefonnal vásárolt jegyet az automata fogja kiadni. Bár a rendszert jövőre teljesen kifejlesztik, a teljes bevezetés időpontja 2017 őszére várható, mivel a MÁV, a Volán és a BKK rendszerének integrálása szükséges hozzá – mondta el Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója egy budapesti sajtótájékoztatón.

A társaság mobil fizetési rendszerének indulásakor, 2014. július elején 71 önkormányzati parkolási társaság volt a partnerük, jelenlegi számuk 74 és ezek 235 parkolási zónát fednek le. A viszonteladóik száma is csaknem a háromszorosára növekedett az elmúlt egy évben (4-ről 15-re).

A társaságot megkereste az Ispark, az isztambuli mobil parkolási társaság és közösen indítanak egy projektet a 20 milliós török fővárosban.  A magyar rendszer iránt Svájc és Kazahsztán is érdeklődik.

A vezérigazgató célként fogalmazta meg a mobil fizetés kiterjesztését és az okos rendszerek bevezetését. Elindították a Nemzeti Smart City fejlesztését, amely platformhoz azok csatlakozhatnak, akik ezen keresztül kívánnak szolgáltatni.

MTI