A befektetési alapokban kezelt vagyon májusban 1,1 százalékkal, 175 milliárd forinttal növekedett, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 793 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Az év ötödik hónapjában 82 milliárd forint friss tőke áramlott a befektetési alapokba, a hozamok és az árfolyammozgások pedig további 93 milliárd forinttal növelték a vagyont.

A pénzpiaci alapoktól 21,5 milliárd forintnyi tőke távozott, a hozamokkal összességében 3,2 százalékkal 564 milliárd forintra csökkent a kategória vagyona a hónapban.

A kötvényalapokból az elmúlt hónapban 55,4 milliárd forint tőke áramlott ki, ezen belül a rövid lejáratú kötvényekből 35,8 milliárd forint. A pozitív hozamok ellenére 0,5 százalékkal 5736 milliárd forintra csökkent a kategóriában kezelt vagyon.

A vegyes alapokhoz 58,5 milliárdnyi tőke érkezett, amely a legmagasabb érték a hónapban, ennek felét (28,7 milliárd forint) az ún. kiegyensúlyozott alapokba helyezték a befektetők.

A kategória vagyonát a hozamok is növelték, így a vagyon 3,6 százalékkal 2189 milliárd forintra emelkedett az elmúlt hónapban.

A részvényalapokhoz 22,7 milliárdnyi tőke áramlott és a növekedést az árfolyammozgások is segítették. A részvényalapok nettó eszközértéke 4,4 százalékos emelkedéssel átlépte az ezer milliárdos határt és elérte az 1043 milliárd forintot.

Az ingatlanalapok esetében az előző havi tőkekiáramlással szemben tőkebeáramlást regisztráltak, aminek nagysága 7,6 milliárd forint volt. A hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,9 százalékkal 2093 milliárd forintra emelkedett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba 7 milliárdnyi friss tőke landolt. A hozamok nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, így a vagyon 0,2 százalékkal 1545 milliárd forintra növekedett.

A Bamosz 24 tagja 20,8 ezer milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 15 800 milliárd forintot befektetési alapokban – közölte a szövetség.

(Forrás: MTI)