A Telenor Magyarország 2016-ban és 2017-ben több mint 13 milliárd forintot fordított hálózatfejlesztésre. Ebből a vidéki és budapesti 4G fejlesztésekre több mint 8,5 milliárd forint jutott a két év során.

A fejlesztésekkel már közel 2700, hatezernél kevesebb lakosú településen is elérhető a Telenor negyedik generációs (4G) mobilszolgáltatása. Jelenleg összesen 1573, ezernél kisebb lakosú települést, 1112, ezer-hatezer közötti lélekszámú települést és 142, tízezer lakosnál népesebb várost fed le a Telenor másodpercenként 150 megabit (Mbps) letöltési sebességet kínáló 4G mobil adatkapcsolattal – közölte a vállalat.

Az idén a társaság 170 új bázisállomáson kapcsolta fel a másodpercenként 300 megabit (Mbps) maximális letöltési sebességet biztosító 4G+ szolgáltatást, amely így már több mint 100 településen érhető el. Emellett Budapesten tovább javult a beltéri (deep indoor) 4G lefedettség is. Az épületek több fallal elválasztott, belső helyiségeiben mért lefedettség az év eleji 83 százalékról 88 százalékra emelkedett és a további fejlesztési terveknek megfelelően még tovább nő majd. A tájékoztatás szerint a vállalat magyarországi 4G-hálózatának kültéri lakossági lefedettsége elérte a 99 százalékot. 

Koller György, a Telenor műszaki vezérigazgató-helyettese a közleményben kiemelte: a mobilinternet mindenki számára elérhető kell, hogy legyen 2017-ben. A vállalat komoly erőfeszítéseket tesz, hogy olyan kistelepülésekre is elvigyék a szélessávú mobilnetet, ahol kevesen élnek. A cég filozófiája szerint az internet mindenki számára egyenlő esélyeket és lehetőségeket teremt akár a tanulás, akár a vállalkozás terén – tette hozzá.

A Telenor csoport részeként 1994-ben Pannon GSM néven alapított Telenor Magyarország több mint 1000 munkavállalót foglalkoztat, 30 százalékos piaci részesedésével az egyik vezető mobil távközlési vállalat, 3,5 millió egyéni és vállalati előfizetője van. A Telenor csoport nemzetközi távközlési, adat- és médiakommunikációs szolgáltató, Skandinávia, Kelet-Közép-Európa és Ázsia 12 piacán rendelkezik mobil érdekeltséggel és 176 millió mobil előfizetővel. A norvégiai központú Telenor a világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatója, 125 milliárd norvég korona éves árbevétellel (2016), és mintegy 30 ezer alkalmazottal. (MTI)